PSK, HAK-PAR, PWK Diyarbakır’da Meşaleli Yürüyüşle Newrozu Kutladılar

PSK, HAK-PAR, PWK Diyarbakır’da Meşaleli Yürüyüşle Newrozu Kutladılar

.

A+A-

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) 20 mart 2024 akşamı Diyarbakır’da meşaleli bir yürüyüşle, birlikte newroz’u kutladılar.

PSK, HAK-PAR, PWK yönetici ve üyeleri, Diyarbakır sanat Sokağı’nda bir araya geldiler. Kitle, ‘’ ‘’Newroz Pîroz be, Newrozê Şima Pîroz Bo’’ pankartı ve meşalelerle, Beledîye Konuk Evi’ne kadar yürüdü.

Diyarbakır halkı bu meşaleli yürüyüşe büyük bir ilgi gösterdi ve halk da yürüyüşe katılım gösterdi.Yürüyüş, ‘’Bijî Kurdistan’’, ‘’Biji Newroz’’ sloganları ve newroz ile ilgili söylenen şarkılarla Sanat Sokağı’ndan Belediye Konuk Evi’ne kadar devam etti.

Belediye Konuk Evi önünde, PWK Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Can Azbay bu yürüşün anlam ve önemi ile newroz’un Kürdistan halkı için taşıdığı öneme dair kısa bir konuşma yaptı ve sözü ortak konuşmayı yapacak parti temsilcilerine bıraktı.

Beledîye Konuk Evi önünde, PSK, HAK-PAR, PWK’nin newroza ilişkin ortak açıklamasını Kurmanci lehçesiyle PSK Yöneticisi Serhat Amedi, Kırdki-Zazaki lehçesiyle PWK MYK üyesi Mehmet Ali Yılmaz, Türkçe olarak da HAK-PAR Diyarbakır İl Başkanı Vasıf Kahraman okudu.

Ortak açıklamanın okunmasından sonra, etkinlik son buldu.

PSK, HAK-PAR, PWK’nin ortak açıklaması aşağıdaki şekildedir:

TÜM KÜRDİSTANLILARIN NEWROZUNU KUTLUYORUZ

Bu gece newroz gecesidir.

Newroz tüm Aryan milletleri ve halklarının bayramıdır.

Kürtler ve Kürdistan halkları, Newrozu hem yeni yılınbaşlangıcı ve baharın gelişinin habercisi anlamında bir bayram olarak; hem de özgürlük ve bağımsızlık yolunda bir direniş, mücadele, başkaldırı günü olarak kutlamaktadırlar.

Yaşadığımız tüm felaket, katliam ve zorbalıklara rağmen, elbette ki, işgale ve zorbalığa karşı, milli direnişin ve özgürlüğün sembolü olarak Newrozumuzu kutlamalıyız.

Kürdistan’ın dört paçasında da yaşadığımız tüm acılara, tüm yaralarımıza rağmen, Newroz Ateşi varlığımızın, kararlılık, umut, direniş, başkaldırı ve özgürlüğün sembolü olarak Kürdistan’ın dört parçasında ve dünyanın dört bir yanında Newroz ateşi değişik yol ve yöntemlerle alevlendirilecektir.

Yüz yıldır, gerçek anlam ve içeriğiyle Newroz’un kutlanamadığı, yasaklandığı Kuzey Kürdistan’da, elbette ki Newroz’un ayrı bir anlam ve önemi vardır.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de büyük bir asimilasyon saldısına maruz kalan Kürt dilini, bu Newroz’da özellikle öne çıkaralım ve Kürtçe’nin yaşamın her alanında, esas dilimiz olması için yeni bir sayfa açalım. Newroz’u Kürtçe ana dille eğitim talebinin, kültürel, sosyal hak ve özgürlük taleplerinin yükseltileceği bir güne dönüştürelim.

Newroz’da bir kez daha milli, demokratik taleplerimizin, kendi geleceğimizi belirleme mücadelemizin yükseltileceği bir mücadele gününe dönüştürelim.

Kürt milleti, ancak ve ancak, birlik, ittifak ve ortak tutumlar geliştirerek, varolan kazanımlarını koruyabilir, bağımsızlık ve özgürlük yolunda kararlı adımlar atabilir.

Kuzey Kürdistan’ın mevcut koşulları, özgün kimi görevleri de önümüze çıkarmaktadır.Kürd ve Kürdistani parti, örgüt ve hareketlerle, Kürt toplumunun en geniş potansiyeli, bir an evvel Kürtlerin acil talepleri etrafında el ele vermeli ve olabilecek en geniş işbirliğinin sağlanması için gerekli adımları atmalıdırlar.

Bu yılki Newroz’un milli birlik, işbirliği ve ittifaklar için bir başlangıç olmasını ümit ediyoruz.

Yaşasın Bağımsızlık ve Özgürlük Mücadelesinde Direniş ve Mücadele Sembolü Olan Newroz!

Yaşasın Kürdistanlı milli, demokratik güçlerin ittifakı!

Yaşasın Newroz!

20.03.2024

Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK)

Kürdistan Yurtseverler Partisi(PWK)

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR)

 

17v-001.jpg16v-001.jpg14v-001.jpg11v-001.jpg10vv.jpg9v.jpg6-193.jpg8v.jpg2-466.jpg3-428.jpg4-339.jpg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.