Protestolar İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda ticareti yüzde 20 artırdı

Protestolar İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda ticareti yüzde 20 artırdı

Irak’ın orta ve güney kesiminde yaşanan gösterilerde Um Kasr Limanı’nın girişinin kapatılmasından dolayı Iraklı işadamlarının tek umudu İbrahim Sınır Kapısı oldu.

A+A-

Haber Merkezi- Basra kentinde bulunan Um Kasr Limanı’nın girişi, 19 Kasım’da göstericiler tarafından kapatılmıştı. Limanın kapatılmasıyla birlikte Iraklı iş insanları ithalat için İbrahim Sınır Kapısı’nda yönlerini çevirdi.

Rûdaw’a konuşan Basralı işadamı Hüseyin Ali, “Um Kasr Limanı’ndan domates ithal edemiyorum. Bu nedenle de Türkiye’den İbrahim Halil Sınır Kapısı üzerinden domates ithal edip, Irak’ın orta ve güney kesimlerinde satıyoruz” dedi.

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda gümrük vergisi ödediklerini belirten Hüseyin Ali, “Musul üzerinden gidiş-geliş yapamıyoruz. Çünkü bizi durduruyorlar ve bizden bin ila bin 500 dolar arasında para alıyorlar” diye konuştu.

Duhok Ticaret Odası verilerine göre, son 2 ayda Türkiye ile ticaret hacmi yüzde 20 arttı.

Bağdatlı manavcı Muhammed Felah ise, Mısır’dan dometes Um Kasr Limanı üzerinden ithal ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Şu anda bu bölgede şiddetli gösteriler sürdüğü için domates ithal edemiyorum. 15 -20 gün geçikmeli bir şekilde elimize ulaştığı için 5-6 bin dolar zarara uğruyoruz. Bu nedenle de mevcut durumda İbrahim Halil Sınır Kapısı’ndan 700 dolar vergi karşılığında mallarımızı getiriyoruz.”

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösteriler sürüyor. Gösterilerde şimdiye kadar 300'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.