"PAK Genel Başkanı Sn. Mustafa Özçelik’in Hassasiyetleri Önemli"

"PAK Genel Başkanı Sn. Mustafa Özçelik’in Hassasiyetleri Önemli"

.

A+A-

RÛPELA NÛ/ PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik 17.12.2020 günü yaptığı açıklamada, Güney  ve Rojava Kürdistanı’ndaki Tehlikeler İçin Acil Toplanma çağrısı yapıp “Çağrımızın esas amacı Güney Kürdistan’daki milli, yurtsever kazanımların sahiplenilmesi ve korunmasıdır” dedi.

TIKLAYINIZ: PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Güney ve Rojava Kürdistanı’ndaki Tehlikeler İçin Acil Toplanalım

TIKLAYINIZ: PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Çağrımızın esas amacı Güney Kürdistan’daki milli, yurtsever kazanımların sahiplenilmesi ve korunmasıdır

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik’in çağrısını, İnsan ve Özgürlük Partisi (PIA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve Hukukçu, Siyasetçi Şehmus Ülek’e sorduk.

Görüşlerine başvurduğumuz Başkanı Mehmet Kamaç ve Şehmus Ülek’’tan aldığımız yanıtları siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

Mehmet Kamaç (İnsan ve Özgürlük Partisi (PIA) Genel Başkanı:

Ortadoğu, küresel ve bölgesel aktörlerin çıkar, kazanım ve riskleri itibarı ile birbirlerine yakın temasta oldukları ender coğrafyaların başında gelir. Hatta bu yönü ile bazen müttefik güçleri bile karşı karşıya getiren bir gerçekliğe sahiptir. Böyle bir coğrafyada siyaset yapmanın oldukça zorlu olduğu gerçeğinin yanında varlığını korumanın ve kazanımlar elde etmenin olmazsa olmaz şartı esaslı bir siyaset aklına ve stratejisine sahip olmaktır. Böylesi zorlu bir coğrafyada varoluş mücadelesi veren Kürtler, parçalanmışlık gerçeği de gözönüne alındığında bu şartlara ilaveten ulusal kazanım ve değerleri önceleyen bir millet bilinci ve ruhuna sahip olmalıdırlar. 

Bu gerçeklikler ışığında dört parçaya bölünmüş Kürtlerin herbir parçasının bir diğerinden statü, kazanım ve hem bölge ulkeleri hem de Dünya ile ilişkileri bağlamında farklılıklar arzetmekte ve bu durum siyasetlerine de yansımaktadır. Ancak her ne olursa olsun bir parçanın kazanımı diğer bir parçanın kaybetmesi üzerine kurgulanmamalı her parcanin kazanim ve kaybının bütün Kürtlerin kazanım ve kaybı olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

Şu da Unutulmamalıdır ki, Ortadoğuda Kürtlere karşı oluşturulmuş derin bir ittifak vardır. Ittifak o kadar derin ki Türkiye ve İran gibi ülkelerin kökleri nerede ise bin yıla dayanan mezhebi ve milli tarihsel ihtilaf ve düşmanlıkları bile söz konusu Kürtler olduğunda bir kenara bırakılıp ittifaka dönüştürülebilmektedirler.
Kürtlerin en zayıf noktası aralarında sorun olabilecek konulardır. Bu ittifakın en büyük kozu ise Kürtler arasında varolan bu sorun noktalarını derinleştirmek ve onları birbirine düşürmektir. 

Çok büyük mücadeleler ve ağır bedeller ile elde edilmiş kazanımları korumak ve büyütmek her Kürdün sorumluluğudur. Ancak Kürt halkının kazanımlarını ellerinden almak ya da geriletmek için Kürtlerin üzerinde çok büyük oyunlar oynanmaktadır. Herkes bu oyunlara karşı uyanık olmalı, sorun teşkil eden her meselede, diplomasi, diyalog, müzakere, demokratik çözüm yolları ve en önemlisi ulusal değerleri ve bilincini çözüm yöntemi olarak seçmelidirler.

Kürt güçleri arasındaki bir iç çatışma bir yüzyılı daha kaybetmek anlamına gelir. Hic kimsenin, gerekçesi ne olursa olsun bu kaybı Kürtlere yaşatmaya hakkı yoktur. Herkesin içinde bulunduğu konumunu Kürtlerin geleceğine nasıl bir katkı ya da etki yapacağı minvali üzere gözden geçirmesinin gerektiği bir dönemden geçiyoruz. Kazanımlarımıza kast edenleri memnun eden her adımdan uzak, kazanımlarımızı muhkem kılacak her imkana yakın olmak durumundayız.

Bu minvalde PAK başkanı Sayın Mustafa ÖZÇELIK' in yaptığı çağrı çok önemli ve bu konjonktürde Kürtlerin en fazla ihtiyaç duyduğu şeydir. Haklı veya haksız olmanın anlamsızlaşacağı, sonuçta bütün Kürtlerin kaybedeceği Kürt güçleri arasındaki bir kavganın önüne geçmek her Kürt kesimin en temel sorumluluğudur. Bu konuda en büyük sorumluluk Sayın Mesut BARZANI'nin dır. Sayın Mesut BARZANI'nin 'Kürtlerin kanı birbirine haramdır' gibi çok değerli açıklamaları olmakla birlikte her Kürt kesimin gönlündeki yeri ve konumu itibarı ile de tarihi bir sorumluluğu vardır. 

Ancak Sayın Mustafa ÖZÇELIK' e ve PAK'a da bir hatırlatma yapmadan geçemeyeceğim. Kürtler arası ittifak çalışması yapan ve bu çalışmaya PAK'ı her defasında davet eden ama her seferinde kendilerinden hayır cevabı alan partilerin asıl amacı bu gibi sorunları cereyan etmeden önüne geçmekti. Ancak henüz geç kalmış sayılmayız.

Sayın Mustafa ÖZÇELIK in yaptığı veya bu minvalde yapılacak çağrıların olumlu karşılık bulacağı her zeminde Biz de İnsan ve Özgürlük Partisi (PIA) olarak üzerimize düşen her sorumluluğu sonuna kadar yerine getirmeye hazırız. Bu çalışmayı Kürtlerin uzun mücadele tarihi ve verilen bedellere olan borcumuz, Kürtlerin geleceğine karşı tarihi sorumluluğumuzdur.

 

Sehmus Ülek (Hukukçu, siyasetçi):

PAK Genel Başkanı’nın hassasiyetleri önemli. Ancak çağrıyı Başkan Barzani’ye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimine yapmak yerine “biz ne yapabiliriz?” buna yoğunlaşılmalıdır. Rojhilat, Bakur, Avrupa’daki kurumsal örgütlerimiz (partilerimiz) bir araya gelip toplantılar organize etmeli ve bu sorunları tartışıp PKK’ye açık çağrı yapmalıdır.

Bu toplantılarda ve çağrıda:

1- KBY’nin statüsünün tüm Kürtler için hayati önemi, bu statüye zarar verecek eylemlerden kaçınılması, PKK’nin bu statüyü tanıması gerektiği;

2-  Haşd-i Şabi’nin İŞİD’den farksız Kürde düşman bir örgüt olduğu, PKK’nin HŞ ile ortaklığı bitirmesi gerektiği;

3- Bölge devletlerinin tehditlerine karşı Kürtlerin ABD/AB ile ittifakının önemi ve bu ittifaka/ilişkiye zarar verecek eylem ve söylemlerden kaçınılması;

4- PKK’nin Bakur’daki 35 yıllık silahlı mücadelesinin sonunda işlevsiz kaldığı, kontrolü/işgali altında tuttuğu, savaş sebebi sayarak Peşmergeye kapattığı ve Medya Savunma Alanları olarak nitelendirdiği Güney Kürdistan topraklarını savunamaz hale geldiğini; bu alanları adım adım Türk ordusuna terk ettiği ve TC ordusunun buralarda onlarca üs kurduğu; PKK’nin bu alanlardan çekilerek buraları Peşmerge’ye bırakması gerektiği;

5- KBY’den sonra ABD ve koalisyon güçlerinin desteğinde Rojava’da da uluslararası meşruiyeti olan bir yönetimin oluşması için PKK’nin Rojava’daki kurumlar üzerindeki vesayetini sonlandırması; Suriyeli (Rojavalı) olmayan silahlı güçlerini Rojava’dan çekmesi gerektiği;

Kanaatim Başkan Barzani ve KBY’ye rol vermek yerine kendimiz toplantılar organize ederek bu meseleleri tartışıp PKK’ye bu hususlarda açık çağrı yapılmalıdır.

 

TIKLAYINIZ: “PAK Gn. Bşk Mustafa Özçelik’in Çağrısına Değer Biçiyoruz”

TIKLAYINIZ:  “Sn.Mustafa Özçelik'in çağrısı yerinde ve olumlu”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.