“Sn.Mustafa Özçelik'in çağrısı yerinde ve olumlu”

 “Sn.Mustafa Özçelik'in çağrısı yerinde ve olumlu”

.

A+A-

RÛPELA NÛ/ PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik 17.12.2020 günü yaptığı açıklamada, Güney  ve Rojava Kürdistanı’ndaki Tehlikeler İçin Acil Toplanma çağrısı yaptı.

TIKLAYINIZ: PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Güney ve Rojava Kürdistanı’ndaki Tehlikeler İçin Acil Toplanalım

TIKLAYINIZ: PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik: Çağrımızın esas amacı Güney Kürdistan’daki milli, yurtsever kazanımların sahiplenilmesi ve korunmasıdır

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik’in çağrısını HAK-PAR Genel Başkanı Latif Epözdemir, Kürt Demokrat Partisi Genel Başkanı Reşit Akıncı ve Hukukçu/Siyasetçi Sıdkı Zilan’a sorduk.

Görüşlerine başvurduğumuz HAK-PAR Genel Başkanı Latif Epözdemir, Kürt Demokrat Partisi Genel Başkanı Reşit Akıncı ve Hukukçu/Siyasetçi Sıdkı Zilan’dan aldığımız yanıtları siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

Latif Epözdemir (HAK-PAR Genel Başkanı):" Çağrı Kürdistan hükümetinden gelirse icabet ederiz"

Biz bu sorunu “ Kürtler arası bir çatışma” olarak değerlendirmiyoruz. Bize göre sorun şudur: Kürt ve Kürdistan düşmanı bölgesel Kürt karşıtı nizamın meşru Kürdistan statüsünü yok etme saldırıları olarak değerlendiriyoruz.

Bize göre PKK “ meşru bir Kürt” hareketi değildir. O provakatif ve terör canlısı bir harekettir. Bu nedenle meşru Kürdistan hükümeti ile gayrı meşru güçler arasında arabuluculuk yapmak bizim işimiz değildir. Biz PKK’yi kötü niyetli eylemlerinden ötürü açıkça kınıyoruz

Her şeye rağmen böyle bir konuda çağrı Kürdistan hükümetinden gelirse icabet ederiz. Kürdistan hükümet başkanı gerek duyarsa hayır çizgisindeki Kürdistan partileri ile özel bir oturum yapabilir.

Bu durumda davet alırsak yanıtsız bırakmayız.

 

Reşit Akıcı (Kürt Demokrat Partisi Genel Başkanı): "Parti olarak bu çağrıyı destekliyoruz"

PAK genel başkanı sayın Mustafa Özçelik’in Kürdistan Başkanı Sayın Mesut BARZANİ'ye, Kurdistan parlamentosuna, Kürdistan Bölgesi Başkanlığına yaptığı çağırıyı ve dört parça Kürdistan'da yaşayan Kürt parti ve Kürt temsilcilerinin bu çağrıya cevap vermeleri gerekmektedir. Sayın PAK Genel Başkanı Mustafa ÖZÇELİK’in dediği gibi, derhal Kürt partileri ve Kürt temsilcileri toplanmalı ve seslerini Kürtlerin birliğini bozmaya çalışanlara duyulmalıdırlar. Biz parti olarak bu çağrıyı destekliyor ve yer almak istiyoruz.

 

Sıdkı Zilan (Siyasetçi, hukukçu): "Sn.Mustafa Özçelik'in çağrısını yerinde ve olumlu buluyorum"

Kuzeyden 10-15 kişilik bir heyet, Kuzey Kürdistan’ı temsilen Kürdistan Bölgesine gidebilir ilk etapta. güneye gidebilir. Hatta bu heyet Rojava Kürdistan’ını da ziyaret edebilir. Rojava’daki Kürtler arası diyaloğun desteklendiği ve ilerletilmesi gerektiği söylenebilir. Gerçekten mevcut görüşmelerin devam etmesi gerekiyor. Bu mesele sadece ENKS ve PYD arasında bir mesele değil. Bu, tüm Kürtler ilgilendiren ulusal bi konu. Dediğim gibi sadece Güney Kürdistan değil Rojava ile de temas kurmak gerekir. Bu iki partiye (ENKS-PYD) alın Rojava’yı bölüşün-yiyin demek lazım. Öncelikler Rojava’nın özgür ve demokratik bir yer olması lazım.

Rojava Kürdistan’ında Kürdistan Bölgesi gibi özgürlük yok maalesef. İnsanlar fikirlerini özgürce ifade edemiyor.  Kürdistan Bölgesi gibi can ve mal güvenliği yok. Oradaki birlik çalışmalarına destek olmak lazım.

Kürdistan Bölgesi için de elde edilen kazanımları sahiplenmek lazım öncelikle. Mesele PKK’ye karşı olup olmamak meselesi değil. Fakat Güneyde Kürdistan bayrağına, Parlementoya ve meşru hükümete saygı duymak gerek.

Şayet Sn. Özçelik’in çağrısı hayat bulup pratikleşir ise bu konuların geniş konuşulması lazım. Her şeyden önce, ülkemize, Peşmergeye ve meşru hükümete sahip çıkmak gerek. Bu konuda PKK’yi sıkıştırmak, Rojava’yı ittifaka zorlamak lazım.

Bunun için İlk etapta Diyarbakır’da bir toplantı yapılması lazım.  Amaç burada bir netice elde etmek. Amaç reklam da değil. Bu bir milli mesele ve hayati bir mesele.  Kürdistan başta olmak üzere diasporadan da bir çok kişi, kurum ve parti bu çağrı etrafında bir araya gelebilir. Aklı başında, rüştünü ıspatlamış, diplomasiden anlayan kişiler davet edilebilir. Bu kişiler hızlı bir şekilde güney Kürdistan’a gidip bu çağrıyı istişare edebilirler. Şu bir gerçek ki, KDP kürdistan bölgesinden dolayı haklı bir yerde duruyor. Onlar zaten PKK ile görüşüyor. Yarın öbür gün anlaşabilirlerde. Tekrar söylemek gerekirse bu önmli çağrı için öncelikler yapılması gereken, Kuzey’de bir heyetin oluşturulması ve bu heyetin Kürdistan Bölgesi ve Rojava’yı ziyaret etmesi gerek acil olarak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.