Osman Aydın Leyla Bedirxanı yazdı: Kürtlerin Yüzakı

Osman Aydın Leyla Bedirxanı yazdı: Kürtlerin Yüzakı

Araştırmacı yazar Osman Aydın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Leyla Bedirxandan bahsetti

A+A-

Araştırmacı yazar Osman Aydın sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Leyla Bedirxandan bahsetti

Leyla Bedirxanın Avrupa sahnelerinde bale dansıyla hayranlık uyandırdığını dile getiren Aydın’ın paylaşımı şu şekilde

Kürtlerin uzun yıllar görmezden geldiği, sonra da mahcup bir övünmeyle sahiplendikleri Leylâ Bedirxan, Kürt Sanat Tarihi’nde BALE sanatçısı olarak dünyaca tanınmış ilk balerindir.

Avrupa sahnelerinde bale dansıyla hayranlık uyandıran Leylâ Bedirxan, ilk kez 30.05.1935 günü Paris’te Centre Marcelin Berthelot’da sahnelenen bir balede sahneye çıkmış ve sanat yaşamındaki başarısı Avrupa sınırlarının ötesinde Okyanusu aşarak Amerika’ya kadar ulaşmıştır.

Onu sanat dünyasında ölümsüz kılan en önemli oyunu, İtalya’nın Milano kentinde bulunan Teatro alla Scala’da, Ottorino Respighi’nin Belkis Regina di Saba (Saba Melikesi Belkis) balesinde gösterdiği üstün performansıdır. Bu operanın kareografisini Ottorino Respighi yapmış ve Süleyman rolünde ise rol arkadaşı ise balet David Lichine oynamıştır. Bu oyun eleştirmenler tarafından 1930’ların en iddialı oyunlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Milano Kent Arşivi’nde Teatro alla Scala’daki prömiyerle ilgili bulunan belgelerde, basında yayımlanan ilk kritiklerde ve daha sonra da sanat tarihçilerinin analizlerinde Saba Melikesi Belkıs balesi için,bu tiyatronun tarihindeki en önemli oyun olduğu dile getirilmektedir.

Bu kısa yazıyla Kürtlerin araştırma hevesini kabartmak istedim. Leylâ Bedirxan hakkında çok daha geniş bilgiye uzanmak mümkündür ve bunu yapın, mutlu olursunuz.

1-080.jpg

Leylâ Bedirxan ve Milano’daki Teatro alla Scala binası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.