Oslo'da Taliban'ı Afganistanlı göçmenler protesto etti

Oslo'da Taliban'ı Afganistanlı göçmenler protesto etti

.

A+A-

AB, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve ev sahibi Norveç'ten diplomatlar Taliban ile Oslo'da görüşüyor. Başlıca konu Afganistan'da ​hüküm süren açlık ve Batı'nın bloke ettiği 10 milyar dolar. Oslo'daki Afganistanlı mülteciler görüşmeleri protesto etti.

ABD'li ve Avrupalı ​​diplomatlar, Pazartesi günü Afganistan'da Ağustos'tan bu yana iktidarı elinde tutan Taliban yönetimi temsilcileriyle ülkedeki insani krizin nasıl hafifletilebileceği konusunda Norveç'in başkenti Oslo'da görüşmelere başladılar.

Oslo'daki görüşmeler Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele almasından sonra Batılı diplomatlarla ilk buluşması. 

Oslo'da protesto

Görüşmelerin başladığı saatlerde Oslo'da Dışişleri Bakanlığı önünde toplanan Norveçte yaşayan Afganistanlılar, Talibanın muhatap alınmasını kınayan sloganlarla görüşmeleri eleştirdiler. 

Afganistan'daki tutsakların serbest bırakılmasını istediler. Birleşmiş Milletler'e "uyan BM" sloganlarıyla seslenerek Taliban'a itibar kazandırılmasını protesto ettiler

Taliban'ın önceliği bloke edilmiş 10 milyar dolar

Toplantılardan Taliban'ın en önemli beklentisi, Afganistan'ın ABD ve diğer Batılı ülkelerde bloke edilen hesaplarındaki yaklaşık 10 milyar doların serbest bırakılması.

Taliban delegasyonundan Şafiullah Azam Pazar gecesi Oslo'ya ayak bastığında yaptığı açıklamada "Batılılardan Afgan varlıklarını dondurarak sıradan Afganları cezalandırmamalarını istiyoruz." dedi. 

"Açlık nedeniyle, ölümcül kış nedeniyle, uluslararası toplumun siyasi anlaşmazlıkları nedeniyle onları cezalandırmak yerine Afganları desteklemesinin zamanı geldiğini düşünüyoruz." dedi.

Toplantıya AB, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve ev sahibi Norveç'ten diplomatlar katılıyor. Görüşmeler öncesinde Batılı diplomatlar, Afganistan'daki mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri hakkında bilgi almak için Afgan kadın hakları aktivistleri ve insan hakları savunucularıyla bir araya geldi.

ABD özel temsilcisi Thomas West, Pazar günü Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İstikrarlı, insan haklarına saygılı ve kapsayıcı bir Afganistan'a ilişkin kalıcı çıkarlarımız konusunda Taliban ile açık görüşlü diplomasiye devam edeceğiz." dedi.

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt de, Taliban'la müzakerelere arabuluculuk yapmaları dolayısıyla getirilen eleştirilere Afganistan'daki 39 milyon insanın ekonomik bir çöküş, COVID-19 salgını ve kuraklık altında ezildiğini belirterek "Eğer yardım onlara zamanında ulaşmazsa bir milyon çocuk açlıktan ölebilir ve bu yıl nüfusun %97'si yoksulluk sınırının altına düşebilir" dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.