Mezopotamya Ajansı'na polis baskını: 11 gazeteci gözaltına alındı

Mezopotamya Ajansı'na polis baskını: 11 gazeteci gözaltına alındı

.

A+A-

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında, Mezopotamya Ajansı'nın (MA) Ankara bürosuna baskın yapıldı. Büroda polis araması devam ederken, MA ve JINNEWS muhabirlerinin bulunduğu eve de polislerce baskın yapıldığı öğrenildi. Ayrıca Ankara muhabiri Zemo Ağgöz de evine baskın yapılarak gözaltına alındı. 

YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ GÖZALTINA ALINDI

Ajansın Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever'in İstanbul'da bulunan evine baskın yapıldı. Evde yapılan aramalarda birçok kitaba el konuldu. Yurtsever, daha sonra gözaltına alınarak Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

DİYARBAKIR, VAN VE URFA'DA MUHABİRLERE GÖZALTI

Soruşturma kapsamında MA muhabiri Selman Güzelyüz Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan evine, Hakan Yalçın Van'da bulunan evine baskın yapıldı. Evlerde yapılan aramalarda, Demokratik Modernite ve Jineoloji dergileri ile birçok kitaba polis tarafından el konuldu. Aramaların ardından Güzelyüz ve Yalçın gözaltına alındı. 

Diyarbakır'da JINNEWS muhabiri Habibe Eren'in, Kayapınar ilçesinde bulunan evine baskın yapıldı. Yapılan aramaların ardından JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Derya Ren gözaltına alındı. Derya Ren'in farklı bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi.

Aynı soruşturma kapsamında Mardin'de JINNEWS muhabiri Öznur Değer, Kızıltepe'de bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

MA muhabiri Emrullah Acar'ın, Urfa'da bulunan evine polis baskın yaptı. Evde yapılan aramaların ardından Acar gözaltına alındı. Ayrıca Acar'ın Mardin'in Dargeçit ilçesinde bulunan aile evine de baskın yapıldığı ve birçok kitaba el konulduğu öğrenildi. 

Soruşturma kapsamında MA muhabirleri Mehmet Günhan, Berivan Altan ve Ceylan Şahinli de gözaltına alındı

Kısıtlılık kararı bulunan dosya kapsamında, farklı kentlerde gözaltına alınan gazetecilerin Ankara'ya götürüleceği öğrenildi. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.  

TGS: GAZETECİLİĞİ KRİMİNALİZE EDEMEYECEKSİNİZ

Baskınlarla ilgili Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği kriminalize edemeyeceksiniz!" denilerek tepki gösterildi.

DİSK BASIN İŞ: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

DİSK Basın İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada da gözaltıların serbest bırakılması çağrısı yapılarak, "Aralarında üyelerimizin de olduğu çok sayıda JIN NEWS ve Mezopotamya Ajansı çalışanları bu sabah ev baskınıyla gözaltına alındı. Şu ana kadar en az 7 gazeteci gözaltında. Süreci takip ediyoruz. Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın!" denildi.

HDP’DEN GÖZALTILARA TEPKİ: DERHAL SERBEST BIRAKIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mezopotamya Haber Ajansı ve JINNEWS çalışanlarına yönelik gözaltılara sosyal medya hesabından yapılan paylaşımla tepki gösterdi.

HDP, “MA ve JİNNEWS muhabirlerine yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor. Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, "İktidar sansür yasasını Kürt gazetecilere yönelik işkenceli gözaltı operasyonu ile hayata geçirdi. Hakikate boyun eğdiremezsiniz, kaybedeceksiniz. 90’lı yıllardaki ortaklarınız özgür basını susturamadı siz de susturamazsınız" ifadelerini kullandı.

ANKARA EMNİYET’TEN GÖZALTI AÇIKLAMASI

Ankara Emniyet Müdürlüğü, Mezopotamya Haber Ajansı ve JINNEWS çalışanı gazetecilerin gözaltına alınmasına dair açıklama yaptı.

Gazetecilik faaliyetlerini “sözde” olarak niteleyen Emniyet gözaltına alınan 11 gazetecinin “halkı kin ve düşmanlığa sevk edici içerikte haber yaptıkları” iddiasıyla gözaltına alındığını kaydetti. Emniyetten yapılan açıklamada, “Soruşturma kapsamında Ankara merkezli 9 ilde 14 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, şüphelilerin yakalanarak gözaltına alınmaları ve suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla tespit edilen adreslerinde 25/10/2022 günü saat: 06:00 sıralarında yapılan eş zamanlı olarak operasyonda 11 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır, yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel içerikli doküman ve dijital materyale el konulmuştur” denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.