Mehmet Emin Özkan’ın kızı: ATK ölümlere sebep oluyor

Mehmet Emin Özkan’ın kızı: ATK ölümlere sebep oluyor

.

A+A-

Adli Tıp Kurumu’nun hasta tutuklular için tarafsız karar vermediğini belirten ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’ın kızı, “ATK bugüne kadar birçok insanın ölümüne sebep oldu. Adalet varsa babam tahliye edilmeli” ifadelerini kullandı.

27 yıldır cezaevinde bulunan 83 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın yüksek tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi ağır sağlık sorunları var. Bugüne kadar 5 kez kalp krizi geçirdi.

Yüksek tansiyon hastalığına rağmen özel beslenme kapsamına alınmayan Özkan için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verdi. Ancak Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) Özkan’ın cezaevinde kalabileceği yönündeki raporları nedeniyle mahkeme tahliye kararı vermedi.

Cezaevinde ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak durumda olan Özkan’ın ihtiyaçlarını, kendisiyle aynı koğuşta tutuklu bulunan oğlu Ahmet Özkan tarafından karşılanıyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (Ombudsman) Mayıs 2022’de yayımlanan raporuna göre, Özkan 302 kez cezaevi revirine, 374 kez ise hastaneye kaldırıldı. O günden bu yana haftada bir ya da iki defa hastaneye kaldırıldı.

‘Bizi tanıdığına ve hissettiğine inanmıyoruz’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Özkan’ın kızı Selma Özkan, geçen hafta kapalı görüşte babasıyla görüştüğünü belirterek, “Ağabeyim babamı tekerlekli sandalye üzerinde görüş odasına getirdi. Babamın elleri titrediği için telefonu dahi tutamıyor. Biz ona, o bize bakıyor, iletişim kuramıyoruz. Bizi tanıdığına ve hissettiğine inanmıyoruz. 3 hafta önce yaptığımız açık görüşte, babam bizle vedalaşmadan oturduğumuz yerden kalktı ve bizim girdiğimiz kapıya doğru yöneldi. Ağabeyim onu tuttu, ‘Nereye gidiyorsun?’ diye sordu” ifadelerini kullandı.

‘ATK ortadan kaldırılmadan genelge çözüm değil’

Babasının refakatini üstelenen ağabeyi Ahmet Özkan’a, Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan hasta tutuklulara ilişkin genelgeden bahsettiğini ancak ağabeyinin bu konuda umutlu olmadığını ifade ettiğini kaydeden Selma Özkan, ağabeyinin sözlerini aktardı:

28 Şubat Darbesi’nden tutuklu bulunan 85 yaşındaki korgeneral Vural Avar cezaevinde yaşamını yitirmesinin ardından genelge gündeme geldi. Babamın sağlık durumu ondan daha ağır. Babam, neden tahliye edilmiyor? Çeşitli hastanelere götürüldü. Birkaç kere hastane ‘cezaevinde kalamaz’ raporu vermesine rağmen ATK, aksi yönde bir karar vererek, tahliye etmedi. Bu nedenle genelgeye dair bir umudum yok. ATK R Tipi Cezaevine götürmesini önermişti. Kendi başına temel ihtiyaçlarını karşılayamayan biri nasıl orada kalabilir? Son 4 yıldır her şeyini ben yapıyorum. ATK ortadan kaldırılmadan, yapısı değiştirilmeden, genelge çözüm değil.

‘Adalet varsa babam tahliye edilmeli’

ATK’nin tarafsız olmadığını dile getiren Özkan, “ATK bu güne kadar birçok insanın ölümüne sebep oldu. ATK siyasi tutumundan vazgeçmeli, cezaevlerinden cenazeler çıkmasın artık. Adalet varsa babam tahliye edilmeli. Babam cezaevine girdikten sonra hastalıkları arttı ve her türlü hastalığı var” dedi.

‘Çocuklarım son kez babalarıyla hasret gidersin’

Eşinin 27 yıldır cezaevinde olduğunu hatırlatan Emine Özkan ise “Eşimin cenazesi cezaevinden çıkarsa, oğlum bu durumu kaldıramaz ve kendine zarar verir. Oğlum Ahmet ameliyatlıdır. Ameliyatlı haliyle babasına bakıyor. Mehmet Emin Özkan neden kelepçeli bir şekilde hastaneye getiriliyor? Artık onu bırakın. Akşam bırakın, sabah evinde ölsün. Çocuklarım son kez babalarıyla hasret gidersin” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.