Mardin’in Dargeçit’te 11 bin yıl önce de kadınlar hızma takıyormuş

Mardin’in Dargeçit’te 11 bin yıl önce de kadınlar hızma takıyormuş

.

A+A-

Arkeologlar, Mardin’in Dargeçit ilçesinde 11.000 yıllık bir mezar yerinde iskeletlerin ağız ve kulaklarında bulunan taş süslerin, insanların tarih öncesi çağlardan beri vücutlarını deldiklerini ve kendi imajları hakkında düşündüklerini kanıtladığını söyledi.

Günümüz Türkiye ve Irak'ının bir bölümünü kapsayan ve eski insanların tarım yapmak için yerleştiği Bereketli Hilal'deki birçok kazıda küçük, ince ve sivri taşlar bulunmasına rağmen, bunların ne için kullanıldığı şimdiye kadar bilinmiyordu.

"Ankara Üniversitesi'nde arkeoloji profesörü olan ve takılar üzerine bir makale kaleme alan Emma Louise Baysal, "Bunların hiçbiri orijinal yerlerinde cesetlerin üzerinde bulunmadı" diyor.

Ancak Baysal, Boncuklu Tarla kazı alanında "iskeletlerin üzerinde kulak deliklerine, dudaklara çok yakın bir yerde bulduk" diyerek uzmanların ilk kez taş süsler (hızma) olarak kullanıldıkları sonucuna vardıklarını söyledi.

Kafataslarının alt dişlerindeki bazı aşınmalar, bireylerin hayattayken alt dudak taş süsleri olduğunu da göstermektedir.

"Bence bu, görünüşümüzle ilgili benzer kaygıları paylaştığımızı ve o dönemde insanların da kendilerini dünyaya nasıl sundukları konusunda kafa yorduklarını gösteriyor" dedi.

Mezar alanı yaklaşık 11.000 yıl önce bir grup avcı-toplayıcı tarafından kurulmuş ve zamanla yerleşik hayata geçmiş. Bugüne kadar 100.000'den fazla eserin ortaya çıkarıldığı ve adını yerel çiftçilerin binlerce boncuk bulmasından alan Boncuklu Tarla'da kazılar devam ediyor.

Boncuklu Tarla, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Geç Epipaleolitik'ten Çanak Çömlek Öncesi Neolitik B dönemine kadar işgal edilmiş bir yerleşimin kalıntılarıdır. 2008 yılında Ilısu Barajı inşaatı öncesinde yapılan arkeolojik yüzey araştırmasında tespit edilen höyük, 2012 yılından itibaren Mardin Müzesi ekibi tarafından kazılmaktadır.

2019 yılında Boncuklu Tarla'da taş sütunlu büyük bir ortak yapının keşfi, Göbekli Tepe ile karşılaştırmalara neden oldu. Kazı ekipleri ayrıca bir kanalizasyon sistemi bulduklarını iddia ettiler, eğer teyit edilirse bu sistem dünyada bilinen en eski kanalizasyon sistem olacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.