Malatya’nın 5 aylık deprem raporu: Hastane bulsan doktor bulunmuyor

Malatya’nın 5 aylık deprem raporu: Hastane bulsan doktor bulunmuyor

.

A+A-

Didem Barut

Binlerce binanın hasar aldığı Malatya’da hayat kısmen de olsa normale dönüyor. Ancak tayin isteyip giden doktorların yerine yenilerinin gelmemesi, sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırıyor.

Maraş merkezli depremler nedeniyle Malatya’da 1237 kişi hayatını kaybetti. 46 bin bina yıkık ve acil yıkılacak, ağır hasarlı olarak kayıtlara geçti. 86 bin 715 çadır, 15 bin 321 konteyner kuruldu.

Kurulan çadır ve konteyner kentlerde şu an 339 bin depremzede yaşamını sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tamamlanan hasar tespit çalışmalarının ardından binaları az hasarlı olanlar, evlerine yeniden yerleşmeye başladı. Ancak evde yaşayan depremzedenin de çadırda kalan depremzedenin de sorunu aynı: Su ve hijyen. Aradan geçen 5 aya rağmen musluk suları hala kullanılamıyor. 

Yeşilyurt Lezzet Caddesi neredeyse tamamen yıkıldı. 

Bir diğer sorun da sağlık alanında yaşanıyor. Depremden sonra bazı hastaneler hasar aldı, sağlık çalışanlarının bir kısmı depremzede haline geldi. Bir kısmı da tayinini başka şehirlere istedi. Ancak tayinini isteyip giden doktorların yerine yenileri gelmedi. Hasar alan hastaneler nedeniyle diğer hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başladı. Doktor eksikliği de kronik hastalığı olan, takip gerektiren hastaların tedaviye erişimini zorlaştırıyor. Hatta bazı hastalar, çevre illere giderek tedavilerini devam ettirmeye çalışıyor.

Malatya'nın sembollerinden olan Yeni Cami depremde yıkıldı. 

Barınma, hala büyük bir sorun. Binaların hasarlı olması, kiralanacak sağlam bina sayısını azalttı. Ağır ve orta hasarlı evlerde oturanların da ev arama sürecine girmesiyle kiralar katlandı. Depremden önce ortalama 2 bin TL olan ev kiraları, şimdilerde 8-10 bin TL arasında değişiyor. Sadece kira değil, depremden sonra nakliye, boya, tadilat, temizlik gibi birçok sektörde de fiyatlar en az üç katına çıktı.

Örneğin, evi ağır hasarlı olduğu için Konya’da kalan ve yakın zamanda Malatya’ya dönen 2 çocuklu bir depremzede, günlerce kiralık ev aradığını ve bulduğu ilk evi sorgusuz sualsiz tuttuğunu, taşınma masrafının kira ve depozito dahil 50 bin lira olduğunu anlattı.

Şehirde sayısı binleri bulan hasarlı binaların yıkımına bir süre önce başlandı. Yavaş da olsa yıkım işlemleri devam ediyor. Devam eden bir diğer konu başlığı da üretim… Malatya’da iş insanlarının kurduğu STK’ler, üretimin devam etmesi için işçilere barınma konusunda destek sağladı. Bu da şehrin kısmen de olsa normale dönmesine yardımcı oldu.

Haber: Gazete Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.