Macron’dan Rojhilatlı Jina Emini'nin savaşına övgü

Macron’dan Rojhilatlı Jina Emini'nin savaşına övgü

.

A+A-

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün, İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle yaşamını Kürt kadın Jina Emini’nin savaşını övgüde bulundu.

Macron dün, Fransa’da Marianne Girişimi çerçevesinde yeni bir grup insan hakları savunucusunun kabul edildiğini duyurdu.

AFP’nin haberine göre, Doğu Kürdistanlı Jina Emini'nin savaşına yaptığı övgüde Macron Twitter hesabından yayınladığı videoda şunları söyledi:

“Tüm dünyada baskı kampanyaları artıyor. Çoğu zaman bu baskının ilk kurbanları kadınlar ve kız çocukları oluyor. Suikasta uğrayan Jina Emini hepimiz için bir sembol haline geldiyse bundan daha fazlasını yapmalıyız. Savaşı bizi buna mecbur ediyor. Sorumluluk almamızı ve çalışmamızı zorunlu kılıyor.”

İran, 22 yaşındaki Sakızlı  Jina Emini'nin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ahlak polisi tarafından Tahran'da gözaltına alındıktan sonra ölmesinin ardından, 16 Eylül'den bu yana protestolara tanık oluyor.

Fransa bu yıl, 2022'de başlatılan Marianne Girişimi’nin 14 üyesini ağırlayacak. Farklı kıtalardan olan bu üyeler, insan haklarının yanı sıra sosyal alandaki davaların savunulması ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Macron’a göre bu girişim, ‘özgürlük savunucularının’, sığınma talebinde bulunmak isteyenlere yardımcı olmak adına ‘ülkelerinde veya Fransa'da taahhütlerini sürdürmeleri için yeni araçlar’ sağlayan bir eğitim programını takip etmelerine olanak tanıyor.

Macron konuya ilişkin “Projelerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak, onları güçlendirmek ve bu projeleri her yerde gerçekleştirmeleri için onlara eşlik etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Girişimin üyeleri arasında İran’da yaşadığı baskı sebebiyle 2021’de Türkiye’ye kaçan İranlı gazeteci Asel Meryem Abbasiyan (31) var.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.