“Kürtleri yüz üstü bırakmak, İran ve Rusya'ya bir zafer hediye etmeye denk”

“Kürtleri yüz üstü bırakmak, İran ve Rusya'ya bir zafer hediye etmeye denk”

ABD'de Türkiye'ye eleştirenler kervanına CIA eski Direktörü David Petraeus da katıldı.

A+A-

Haber Merkezi- CNBC'de katıldığı yayında konuşan Petraeus, Türkiye'nin tutumunun son derece kaygı verici olduğunu kabul etti ancak Türkiye'ye karşı 'stratejik bir sabır'a ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Natasha Turak imzalı haberde, Petraeus'un Türkiye'ye dair açıklamalarına dikkat çekildi:

"Bu zamanlar sadece Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde değil aynı zamanda Türkiye ve NATO ortakları arasındaki ilişkiler de de hassas zamanlar."

Türkiye'deki İncirlik Hava Üssü'nde 50 nükleer bomba ve 5 bin Amerikan askeri personeli bulunuyor.

Petraeus'un açıklamaları, sayıda ABD'li siyasetçinin, Türkiye'nin Kuzey Suriye saldırısının ardından 'utanç verici' olarak nitelediği, Erdoğan'ın Washington ziyaretinin hemen ardından geldi. 

Dört yıldızlı eski bir ABD ordu generali olan ve CIA eski direktörü olarak hizmet eden  Petraeus, Türkiye'ye eleştirilerinde dolaysız bir üslup benimsedi ve NATO üyesinin tutum ve davranışlarını son derece kaygı verici olarak nitelendirdi.

Yine de  Petraeus, Washington'un bir müttefik olarak Ankara'ya ihtiyacı olduğuna inandığını söyledi ve gerilen ilişkilerin düzeltilmesi için çalışılması gerektiğine değindi.

Türkiye'nin dış politika yaklaşımının derinden endişelendirdiğini ifade eden Petraeus, bu konuda Türk müttefiklere karşı çok açık sözlü olunması gerektiğini savundu.

"Türkiye'nin F-35 alımını imkansızlaştıran Rus hava savunma sistemini satın alması açık bir biçimde hoş görülemez" diye konuşan Petraeus, "S-400'lerin, Türkiye'ye satılması halinde F-35'lerle birlikte çalışır hale getirilmemesi için bir çözüm bulunması için yürütülen görüşmeler durdurulmuştu. Bu görüşmeler sürdürülebilir" dedi.

"Türkiye, NATO'da çok ama çok önemli bir ortak" yorumunu yapan Petraeus, "Türkiye jeo stratejik ve diğer bazı açılardan önemli. Savaş uçaklarımız için bir üs olarak ve bölgedeki diğer unsurlar açısından önemli bir rol oynadı umarım bu sorun çözülür" açıklamasında bulundu.

Petraeus daha önce, Trump'ın Kuzey Suriye'den asker çekme kararını Kürtlere karşı bir ihanet ve ciddi bir stratejik hata olarak nitelendirmişti.

Çoğunluk lideri Mitch McConnell ile, çekilme kararını stratejik bir hata olarak görme konusunda aynı fikirde olduğunu dile getiren Petraeus, "Kürtleri yüz üstü bırakmak, İran ve Rusya'ya bir zafer hediye etmeye denk" dedi.

 

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.