İran 15 yıldır cezaevinde tuttuğu Kürt mahkumu idam etti

İran 15 yıldır cezaevinde tuttuğu Kürt mahkumu idam etti

.

A+A-

 İran, 15 yıldır tutuklu olan Mahabadlı Kürt mahkum Enwer Xızıri’yi bu sabah idam etti. Aynı davadan yargılanan 4 Kürt geçtiğimiz yıl idam edilmişti.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın bildirdiğine göre; dün gece tek kişilik hücreye alınan Enwer Xızıri bu sabah saatlerinde Kerec’teki Qızılhesari Cezaevinde idam edildi.

Mahabad nüfusuna kayıtlı Enwer Xızıri, Eyüb Kerimi, Davud Abdullahi, Kasım Abıste, Ferhat Selimi, Xesrew Bişareti ve Kamiran Şex isimli 6 Kürt din adamıyla birlikte 15 yıl önce  "Abdulrahim Tina isimli bir din adamının öldürülmesi", "selefi gruplara üye olmak", “Ülkenin asayişine karşı faaliyet yürütmek” iddiasıyla Tahran Devrim Mahkemesi tarafından idama mahkum edilmişti.

Hengaw, dindarı olduğu belirtilen Enwer Xızıri’nin idamını kınadı ve idam kararının hukuka dayanmadığını kaydetti. 

Geçtiğimiz yılın sonbahar ve kış aylarında aynı davadan idama mahkum edilen 4 Kürt Eyüb Kerimi, Davud Abdullahi, Kasım Abıste ve Ferhat Selimi'nin cezası infaz edilmişti. 

İran Devrim Mahkemesi Reza Resayi ve Yusıf Ahmedi isimli geçtiğimiz ay idam cezası vermişti.

Uluslararası Af Örgütü’nün geçtiğimiz hafta yayımladığı yıllık raporuna göre; İran İslam Cumhuriyeti Kürt, Beluç, Arap, Azeri milletleri ile Sünni ve Yarsani topluluklarına yönelik baskılarını arttırdı.

İran İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre Rojhılat (Doğu Kürdistan ) ve İran’da geçtiğimiz yıl “uyuşturucu madde ticareti”, “kasten adam öldürmek”, “siyasi” ve “dini” gerekçelerle 767 mahkumun idamı gerçekleşti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.