Kürt siyasetçi Celil Gadani vefat etti

Kürt siyasetçi Celil Gadani vefat etti

Doğu Kürdistan Demokrat Partisi’nde siyaset yapan Celil Gadani’nin bugün korona virüs sebebiyle vefat etti. Demokrat Kürdistan Partisi Sekreterliği’nin verdiği bilgiye göre Gadani bir hafta önce korona virüse yakalanmıştı.

A+A-

Demokrat Kürdistan Partisi Sekreterliği yaptığı açıklamada, “Celil Gadani yaklaşık bir haftadır korona virüse yakalandığı gerekçesiyle Kürdistan Bölgesi’nde yoğun bakımdaydı. Gadani bugün vefat etmiştir.”

 

Celil Gadani kimdir?

1934 yılında Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde doğan Gadani 1948’de Demokrat Kürdistan Partisine üye olur. Politik eylemlerinden dolayı 13 yıl hapse mahkum edilir.

 

Cezaevindeyken Fransızca öğrenen Gadani yine cezaevindeyken Tahran Üniversitesi’nden Fransız dili lise itimatnamesi alır.

İran’da rejim değişikliğinden sonra Demokrat Kürdistan Partisi üzerindeki baskı azalınca Gadani partinin yönetim kurulu üyesi olarak seçilir.

1988’de Celil Gadani bir grup arkadaşı ile Demokrat Kürdistan Partisi’nden ayrılıp İran Kürdistanı Demokrat Partisi-Devrimci Önderlik ismiyle yeni bir parti kurdular. Gadani bu partinin genel Sekreterliğini üstlendi.

 

 

1996’da tekrar Demokrat Kürdistan Partisi’ne katılan bu partide Gadani Devrimci Önderlik Genel Sekreterlik görevini sürdürmeye devam eder. Partinin 10’uncu kongresinde Gadani tekrar parti yönetim üyesi ve politbüro üyesi olarak seçilir.

2006’da Celil Gadani ve Demokrat Kürdistan Partisi’nin yolları ayrılır. Partinin parçalanmasından sonra düzenlenen 14’üncü kongrede Gadani DKP’nin Gözlem Komisyonu Sorumlusu seçilir.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.