Kürt aileye saldırı sonrası Brüksel'de eylem: 5 kişi gözaltına alındı

Kürt aileye saldırı sonrası Brüksel'de eylem: 5 kişi gözaltına alındı

.

A+A-

Belçika'nın Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Türk ve Kürt gruplar arasında çıkan çatışmaların ardından başkent Brüksel'de gösteri düzenledi.

Belçika'da Newroz kutlamasından dönen Kürt bir ailenin kalabalık bir grubun saldırısına uğramasının ve Hasselt kentine bağlı Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde Türk ve Kürt gruplar arasında çatışmaların çıkmasının ardından dün başkent Brüksel'de protesto gösterisi düzenlendi. Avrupa Parlamentosu önündeki eyleme 200'ün üzerinde kişi katıldı, gösteri sırasında polis ve eylemciler karşı karşıya geldi.

POLİS, TAZYİKLİ SU VE BİBER GAZI KULLANDI

Politico haber sitesinin aktardığına göre, 24 Mart Pazar günü ülkenin doğusundaki Heusden-Zolder ve Houthalen-Helchteren ilçelerinde yaşananlara tepki gösteren 200'ü aşkın kişi, öğlen saatlerinde Brüksel'deki Place du Luxembourg meydanında toplandı.

Yerel basına yansıyan haberlere göre, en az altı kişinin yaralandığı olayların ardından 25 Mart Pazartesi günü protesto gösterisi düzenleyen grup ve polisler arasında gerilim yaşandı. Polisin yerel saatle 13.00 sıralarında meydanı tahliye etmeden önce kalabalığı dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı yerel basına yansıdı. 

BRÜKSEL'DE BEŞ KİŞİ GÖZALTINDA

BRUZZ haber sitesi, dün başkent Brüksel'de beş kişinin gözaltına alındığını aktardı. Belçika'nın Belga haber ajansı da pazar günü Limburg'daki saldırı ve olaylarda altı kişinin yaralandığını bildirdi. Polisin olayların yaşandığı bölgede ve olay yerine yakın okul ve camilerde gelecek haftalarda gözetimi artıracağı bilgisi paylaşıldı. Yaralılardan beşinin hafif yara aldığı, bir kişinin ise yaralarının ciddi olduğu belirtildi.

Pazar günü yaşanan saldırı ve çatışmalarla ilgili bir kişi gözaltına alınırken, dün ayrıca Houthalen Belediyesi'nde de bir 'kriz toplantısı' yapıldı. Öte yandan, Anadolu Ajansı, olaylara ilişkin haberinde, Belçika'nın Liege kentinde de dün gece boyunca olaylar çıktığını, bir grubun Ülkü Ocakları binasını ateşe verdiğini ve bir camiye saldırdığını yazdı. 

Ne olmuştu?

Belçika'da Newroz kutlamasından dönen Kürt bir aile, kalabalık bir grubun saldırısına uğramış, sosyal medyada paylaşılan videoda, bir evin etrafında toplananların Türkçe hakaretler ettiği ve bozkurt işareti yaparak tekbir getirdiği görülmüştü. Belçika polisi, evin etrafını çevrelemişti. Heusden-Zolder kasabasında yaşanan olayda, saldırganların girmeye çalıştığı evin camlarını kırdığı belirtilirken, Houthalen-Helchteren ilçesinde de Newroz kutlamaları sırasında arbede çıktığı basına yansımıştı.

Houthalen-Helchteren Belediye Başkanı Alain Yzermans, Belçika medyasına yaptığı açıklamada, “Elimizdeki bilgilere göre, araçlı konvoyun turu sırasında bir Türk genci tartaklanmış. Bu haber mahallelerde yangın gibi yayıldı. Birkaç yüz Türk, Kürtlerin bir evde saklandığı Kolder sokağına (Kolderstraat) yürüdü” ifadelerini kullanmıştı. Farklı mahallelere yayılan olayları takip edebilmek için polis helikopterleri yönlendirilmişti.

Heusden-Zolder'deki Sultan Ahmet Camii’nden de sükunet çağrısı yapılmıştı: “Maalesef provokasyon sonucunda kesinlikle istemediğimiz olaylar yaşandı. Polis artık durumu kontrol altına aldı ve herkesi sakin olmaya, evlerine dönmeye ve kimsenin oyununa alet olmamaya davet ediyoruz. Mübarek Ramazan ayında huzura ve sükunete ihtiyacımız var. Sosyal medya paylaşımında, lütfen huzuru bozacak hiçbir adıma izin vermeyin.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.