Kürdistan'ın bir ilçesinde yüksek rezerve sahip petrol ve doğalgaz bulundu

Kürdistan'ın bir ilçesinde yüksek rezerve sahip petrol ve doğalgaz bulundu

Norveçli şirket DNO, 15 Kasım’da Kürdistan Hükümetini Başika bölgesinde yüksek rezerve sahip petrol ve doğalgaz bulunduğu konusunda bilgilendirdi.

A+A-

Haber Merkezi- Norveçli şirket DNO, 15 Kasım’da Kürdistan Hükümetini Başika bölgesinde yüksek rezerve sahip petrol ve doğalgaz bulunduğu konusunda bilgilendirdi. Her ne kadar çalışmalar yeni başlamış olsa da tartışmalı bölgede bulunan petrol ve doğalgaz rezervi Kürdistan Bölgesi’nin petrol ihracatını arttırabilir.

Norveç merkezli DNO firması 2017 yılında Amerikan Exxon Mobil Corporation hisselerinin yarısını alarak bu bölgede çalışmalara başladı. Amerikan Exxon Mobil firmasının yüzde 64’lük hissesinin yüzde 32’sini almasıyla bölgedeki petrol sahasında faaliyet göstermeye başladı. Şu anda Başika bölgesindeki petrol sahasındaki hisse oranlarının yüzde 32’si Exxon Mobill, yüzde 32 DNO, yüzde 20 Kürdistan Bölgesi petrol şirketi ve yüzde 16’da Türkiye merkezili enerji şirketi TEC’e ait.

Başika bölgesinde IŞİD saldırılarının başladığı 2014 yılında petrol sahalarındaki çalışmalar durmuştu. 2014 yılındaki IŞİD saldırılarının öncesinde Exxon Mobil ve Türkiye enerji şirketi bölgede 580 milyon varil petrol rezervi olduğu tahmininde bulunuyordu. Ancak DNO, 15 Kasım’daki bilgilendirmesinde bölgedeki rezerve ilişkin bir rakam vermedi.

1971 yılında kurulan DNO petrol şirketi daha çok Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yoğun olarak faaliyet yürütüyor. Ancak, petrol arama, geliştirme ve enerji kaynaklarının üretilmesi alanında Norveç, İngiltere, Hollanda, İrlanda ve Yemen’de de yatırımları bulunuyor. DNO 2004 yılında Kürdistan’a gelerek Kürdistan’ın enerji sektörünü geliştirme çabası gösteren ilk yabancı firmalar arasında yer alıyor.

Exxon Mobil petrol şirketinin 2011 yılında Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Başika bölgesindeki petrol sahası konusunda anlaşma yapması beraberinde büyük tartışmaları getirdi. Zira, Musul’a bağlı Başika bölgesi 140. Madde kapsamındaki tartışmalı bölgeler içerisinde yer alıyor ve bölgenin geleceği Irak Anayası’na göre çözülmesi gerekiyor. Anlaşmanın yapıldığı dönemde Bağdat hükümeti, Exxon Mobil’den Erbil Hükümetiyle yaptığı anlaşma ile çalışma yürüttüğü Irak’ın güneyindeki Qurne petrol sahası arasında tercih yapmasını istemişti.

Nerina Azad

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.