Kürdistan Bölgesi'ndeki bileşenlerden Irak Cumhurbaşkanına çağrı

Kürdistan Bölgesi'ndeki bileşenlerden Irak Cumhurbaşkanına çağrı

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenler, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid'e, Federal Mahkemenin kota sandalyelerinin kaldırılmasına ilişkin kararlarını iptal etmesi için çağrıda bulundu.

Kürdistan Bölgesi'ndeki bileşenlerin temsilcileri, bugün 4 Mart 2024’te, Federal Mahkemenin Kürdistan Parlamentosundaki kota sandalyelerinin kaldırılmasına yönelik kararına karşı düzenlenen basın toplantısında Kürtçe, Türkmence, Süryanice, Arapça ve daha birçok dilde mesaj iletti.

Irak Cumhurbaşkanına, Federal Mahkeme Başkanına, Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkililerine ve uluslararası topluma çağrıda bulunan temsilciler, “Bu zulme, bu adaletsizliğe, kota sandalyelerinin kaldırılması yönündeki anayasaya aykırı karar karşısında sessiz kalmayın, kararların uygulanmasını önlemeye yönelik çalışın. Kürdistan Parlamentosundaki kota sandalyelerinin kaldırılması hiçbir partinin çıkarında değildir. Bu karardan hiçbir siyasi parti yararlanmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bileşenlerin, her zaman Kürdistan Bölgesi'ni ve anayasal yapısını koruduğu belirtilen mesajda, “Bileşenler, Kürdistan Bölgesi'nin daha da geliştirilmesi için birlikte çalışmış, Irak topraklarının bütünlüğü konusunda kararlı, ancak ne yazık ki Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) tarafından hakarete uğramışlardır. Kotaya ilişkin karardan sevinen siyasi taraflar için tessüf ediyoruz.” dedi.

Federal Mahkemenin kotayla ilglili kararlarının, "siyasi ve toplumsal bir soykırım” olduğu belirtilen mesajda, ilgili taraflara bu "baskı ve adaletsizliği" kabul etmemeleri çağrısında bulunuldu. Bu kararların "demokrasiye, insan hakları ilkelerine ve Kürdistan Bölgesi'ndeki bileşenlerin barış içinde bir arada yaşamına aykırı" olduğu ifade edildi.

Kürdistan Parlamento Seçim Yasası'nın 36. maddesine göre 5 kota sandalyesi Keldani, Asuri ve Süryanilere, 1 sandalye Ermenilere, 5 sandalye ise Türkmenlere ayrılmıştı ancak, 21 Şubat’ta Federal Mahkeme, söz konusu 11 sandalyeyi iptal etti.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.