
Kürdistan Bölgesi temmuz ayında 88 İHA ve füze saldırısının hedefi oldu
.
Temmuz ayında Kürdistan Bölgesi'ne yönelik insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırılarında dikkat çekici artış yaşandı. Bölge genelinde 1-31 Temmuz tarihleri arasında toplam 88 İHA ve füze saldırısı düzenlenirken, saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de yaralandı.
Verilere göre saldırıların büyük bölümü Erbil vilayetini hedef aldı. Temmuz ayında Erbil'e 66 İHA ve 2 füze saldırısı düzenlenirken, Süleymaniye vilayeti 10 füze ve 9 İHA ile hedef alındı. Halepçe'de ise bir füze parçasının yerleşim alanına düştüğü bildirildi.
Ay boyunca düzenlenen saldırılarda İranlı Kürt muhalif partilerin üsleri, kampları ve askeri noktaları sık sık hedef alındı. Erbil'in Digelê, Alan Vadisi, Balîsan, Koye ve Xebat bölgeleri ile Süleymaniye'nin Sordeş, Zirgoezela, Tasluce ve Çemçemal çevresi saldırıların yoğunlaştığı alanlar arasında yer aldı.
Temmuzun en ağır saldırısı 17 Temmuz'da Süleymaniye'nin Zirgoezela bölgesinde yaşandı. Bölgeye düzenlenen füze saldırısında İran Kürdistan Devrimci Örgütü'ne bağlı 10 peşmerge yaşamını yitirdi. Aynı gün Erbil ve Süleymaniye'nin farklı noktaları da çok sayıda İHA ve füzenin hedefi oldu.
Erbil kent merkezi de ay boyunca birçok kez İHA saldırısına uğradı. Hava savunma sistemleri tarafından çok sayıda İHA'nın havada imha edildiği, bu saldırılarda sivil can kaybı yaşanmadığı bildirildi.
Öte yandan bazı saldırılarda Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) ve Kürdistan Emekçiler Örgütü'ne ait üs ve kamplar hedef alındı. Bu saldırılarda çeşitli yaralanmalar meydana gelirken, bazı karargâh ve binalarda ciddi hasar oluştu.
Haziran ayına göre büyük artış
Haziran ayında Kürdistan Bölgesi'ne toplam 15 saldırı düzenlenmişti. Bunların 13'ü İHA, 2'si ise füze saldırısı olarak kayıtlara geçmişti. Temmuz ayında ise saldırı sayısı 88'e yükselerek önceki aya göre büyük artış gösterdi.
28 Şubat'tan bu yana bilanço ağırlaştı
28 Şubat'tan bu yana Kürdistan Bölgesi'ne yönelik gerçekleştirilen İHA ve füze saldırılarının sayısı 950'yi aştı. Aynı dönemde düzenlenen saldırılarda toplam 32 kişi hayatını kaybetti, 154 kişi ise yaralandı. Bölgedeki güvenlik tehdidinin özellikle son aylarda belirgin şekilde arttığı değerlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.