Kürdistan Bölgesi ile İran sınırında başlatılan tel örme çalışmaları durduruldu

Kürdistan Bölgesi ile İran sınırında başlatılan tel örme çalışmaları durduruldu

.

A+A-

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki sınır hattında daha önce başlatılan tel örme çalışmalarını askıya aldığı bildirildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekili Karwan Yarwayis, Irak hükümetinin sınır bölgelerinde kaçakçılığı, sızmayı ve komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdidi önlemek için beton duvar ve tel örme çalışmalarına başlamıştı.  

Milletvekili Karwan Yarwayis’in aktardığına göre, sınır Muhafız Komutanlığı’nın gözetiminde, Germiyan bölgesinde, özellikle de Kuratu ilçesinde, İran sınırını tel örgülerle kapatmaya başladı.

Tel örme çalışmalarının Biyara ve Tuwela sınır bölgelerine oradan da Pencwin'e kadar uzanması planlanmıştı.

Tel örme ve bariyer çekme çalışmaları nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nin sınırlarının ihlal edilerek İran topraklarına katıldığını ifade eden KYB’li Yarwayis, “Çiftçiler kendi toprakları olmasına rağmen çekilen tellerden dolayı arazilerine giremiyor ve ekin yapamıyorlar” dedi.  

Yarwayis, ayrıca döşenen tel örtgülerin nehirlerin kullanımını önleyeceği ve bazı arkeolojik alanların sınırın öte tarafında  yer alacağı konusunda uyarıda bulundu.

Her ne kadar Irak yetkilileri bunun bir sınır belirleme meselesi olmadığını açıklasa da söz konusu kararın ileride defakto olarak uygulanmasından endişe ediliyor.  

Bölgedeki vatandaşların protesto gösterisi ve karara karşı çıkması sonucu harekete geçen yetkililer, konuyu Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’ye kadar taşıdı.

Geçtiğimiz gün, Irak Adalet Bakanı Halid Şıwani, sınırda yaşanan gelişmelere ilişkin raporu Başbakan Muhammed Şii Sudani'ye sunarak daha önce verilen tel örme çalışmalarının durdurulmasını talep etti.

Sudani, bu konuda olumlu değerlendirmede bulunarak sınırdaki tel örme çalışmalarının askıya alınmasına karar verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.