"Kukla" öfkesi | İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı

"Kukla" öfkesi | İsveç Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı

.

A+A-

Stockholm'de Erdoğan'ın bir "kukla"sının dün göstericilerce elektrik direğine bacağından asılması "provokasyon" olarak nitelendi ve İsveç Büyükelçisi'nden NATO üyeliği kapsamındaki "üçlü memorandum"un gereğinin yapılması istendi.

İsveç'in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström dün başkent Stockholm'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı temsil eden  bir kuklanın da teşhir edildiği Kürt grupların katıldığı protesto gösterileriyle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve Ankara'nın tepkisi iletildi.  

AA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı "PKK/YPG destekçileri"yle ilişkilendirdiği gösterileri "provokasyon" olarak niteledi. Herrström'e,  eylemin şiddetle kınandığı ve protesto edildiği "güçlü ifadelerle" bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı, gösterileri, "İsveç'in Üçlü Ahitname ile verdiği taahhütlerin açık bir şekilde ihlali" olarak gördüğünü dile getirdi. Eylemde "Türkiye'nin açıkça tehdit edildiği" ileri sürüldü ve Herrström'e "terör eylemlerine müsaade edilmemesi talebi" iletildi.

Ayrıca Herrström'e, Türkiye'nin "eylemin faillerinin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması[nı]" ve "İsveç'in taahhütlerini yerine getirmesi[ni]" beklediği vurgulandı. 

Stockholm'un yanıtı

 Altun'un İsveç'e yönelik mesajı

Stockholm Belediye Binası önünde kukla teşhir edilmesi, Türkiye'de yaygın medyada geniş biçimde kapsanmasına karşın, Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün Perşembe öğleden sonra attığı tvite kadar İsveç'te haber olmamıştı. Bakanın açıklamasından sonra medyada yer buldu.

Billström tvitinde "Hükümet, siyasal tercihlerin açıkça tartışılmasını koruma altına almakla birlikte siyasal temsilcilere yönelik tehdit ve nefretten olabildiğince uzak duruyor. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanını Belediye Binası önünde idam edilmiş gibi göstermek iğrenç [bir eylem]" diye yazdı. 

İsveç Dışişleri Bakanlığı basın sekreteri Anna Erhardt, Dagens Nyheter gazetesine verdiği demeçte, "Türk medyasından pek çok kanal  bizimle iletişime geçince Twitter'da bir yorum yayınlamaya karar verdik," dedi. 
 
Bununla birlikte açıklama Erdoğan yönetimini yatıştırmaya yetmedi. İsveç basınında "Erdoğan'ın en yakın adamlarından ve sözcülerinden biri" olarak tanıtılan Fahrettin Altun Billstörm'ün paylaşımından sonra Twitter'dan İngilizce karşılık verdi: "İsveç makamlarını daha fazla gecikmeden terör örgütlerine karşı gerekli adımları atmaya çağırıyoruz."

Arka plan

Perşembe günü (11 Ocak) AA'nın haberine göre "terör yandaşı" olarak nitelenen topluluk Başkent Stockholm'de tarihi Belediye Binası önünde toplanarak "Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen kuklayı" bina önündeki direğe ayaklarından asarak, görüntüleri sosyal medyada paylaşmışlardı. 

Bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.