KSDP Lideri: İran, YNK ekibinin hükümete dönmesi için çabalıyor

KSDP Lideri: İran, YNK ekibinin hükümete dönmesi için çabalıyor

.

A+A-

İran’dan üst düzey iki diplomatik heyet geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ederek, siyasi parti yetkilileri ile bir araya geldi. Kürt siyasetçi Muhammed Hacı Mahmud, İran heyetinin YNK ile KDP arasındaki çelişkiler ile YNK’nin iç sorunlarını görüşmek için bölgede olduklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta İran İstihbarat Bakan Yardımcısı (İtlaat) Ağa Lütfi diğeri İran Cumhubaşkanı Ticaretten Sorumlu Yardımcısı eski Irak ve Suriye Büyükelçisi Hasan Danayifer başkanlığında iki  heyet Kürdistan Bölgesini ziyaret etti.

Rûdaw canlı yayınına bağlanan Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KSDP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, İranlı heyetlerin, partiler ve bazı siyasetçiler ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Hacı Mahmud, “Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasındaki çelişkilerin çözümünün yanısıra, israil’in İran’a sızmak için kullanıldıklarına inandıkları Doğu Kürdistanlı partiler konusunda Irak ve Kürdistan Bölgesi ile varılan anlaşma İranlı üst düzey heyetlerin ana gündemini oluşturuyordu” dedi.

İran heyetinin Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm siyasi partiler ile görüştüğünü belirten Hacı Mahmud, “Ancak bu görüşmeler kamuoyundan gizliyorlar. Eğer ABD ve AB ülkelerinden heyetleri olsaydı medyaya yansıtırlardı. İran’ın bölgede özellikle de Irak üzerindeki rolü ve gücü var. Kürdistan Bölgesi yetkilileri İran’ın rol üstlenmesini ve sorunların çözümüne katlı sunmasını talep etti” ifadelerini kullandı.

Hükümet ortakları KDP ve YNK arasında yaşanan gerginliğin çözümü için İran’ın çabaladığını kaydeden KSDP Genel Sekreteri Mahmud,  iki parti arasındaki her türlü sorunun İran’ın güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğuna inandıklarını bu nedenle YNK ekibinin hükümet çalışmalarına dönmesi, yine Erbil-Bağdat arasındaki anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda İran’ın çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi.

Doğu Kürdistanlı partilerin İsrail ile ilişki içerisinde oldukları suçlamasına ilişkin ise Hacı Mahmud,  “İranlı heyet, İsfahan’da yakalanan 8 kişilik bir grubun bunu itiraf ettiğini söylediler” şeklinde değerlendirdi.

İran’ın her iki parti arasındaki sorunlarını çözme girişimine ilişkin ise Kürt siyasetçi,  “YNK’nin iç sorunlarına ilişkin ayrıntılar gündemimize gelmedi. Ancak sorunlar ne kadar çetrefilli olsa da İran’ın çözecek kabiliyette ve güçte olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.