Keldani-Süryani-Asuri partiler: Irak mahkemesinin kararı demokrasiye bir darbedir

Keldani-Süryani-Asuri partiler: Irak mahkemesinin kararı demokrasiye bir darbedir

.

A+A-

Keldani, Asuri ve Süryani partiler, Irak Yüksek Federal Mahkemesinin Kürdistan Parlamentosundaki etnik topluluklara ayrılan kotaları iptal eden kararını protesto etmek için toplandı. Partiler "Bu karar demokrasiye bir darbedir ve siyasi motivasyonla alındığı”görüşünde.

Mahkemenin kararına ilişkin Rûdaw’a konuşan Bet-Nahrain Demokrat Parti Genel Sekreteri Romeo Hakkari, federal mahkemenin kararının "haksız ve anayasaya aykırı olduğunu dolayısıyla bileşenlerin haklarını ihlal ettiğini" söyledi.

Irak Federal Mahkemesi çarşamba günü Kürdistan Parlamentosundaki sandalye sayısının 100'ü geçmemesi gerektiğine hükmetti ve etnik bileşenlere ayrılan kotanın 'anayasaya aykırı' olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi. 

Keldani, Asuri ve Süryanilerin 6 siyasi partisi söz konusu kararı protesto etmek amacıyla bir araya geldi.

Toplantıya katılan altı partiden Bet-Nahrain Demokrat Parti Genel Sekreteri Romeo Hakkari konu hakkında şunları söyledi:

"Federal Mahkeme'nin kararı siyasidir. Bu demokrasiye bir darbedir ve bu kararın nedeni Kürt partiler arasındaki çatışmalardır.”

Bet-Nahrain Demokrat Parti Genel Sekreteri "Toplulukları bu çatışmanın içerisine çekmek amacıyla çok sayıda girişimde bulunuldu, ancak sonuç alınamadı" ifadelerini kullandı. 

Kürdistan Bölgesi’nin yaklaşan parlamento seçimlerine katılıp katılmayacaklarına ilişkin ise Hakkari "Toplantıda bir karara varmadık. Gelişmeleri izleyip daha sonra duruma göre karar vereceğiz” dedi.

Mahkemenin Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin alınan kararlar şu şekilde:

- Kürdistan Bölgesi parlamento seçimleri Irak Seçim Komisyonu tarafından organize edilecek

- Kürdistan Parlamentosu'nda etnik bileşenlere ayrılan 11 sandalyeli kota sistemi anayasaya aykırıdır

- Kürdistan Parlamentosu'nun seçim bölgeleri dörtten az olamaz

- Irak SeçimKomisyonu, Kürdistan Parlamento Seçim Komisyonu'nun yerini alacak

- Kürdistan Parlamento seçimleri çok yönlü olmalıdır

Irak Yüksek Federal Mahkemesine şikayet KYB tarafından, Kürdistan Bölgesi'ndeki topluluklara sandalye dağılımını düzenleyen Kürdistan Parlamento Seçim Yasası'nın 1, 9, 15, 22 ve 36. maddelerine ilişkin yapıldı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), bileşenlere ayrılan 11 sandalyenin bazı siyasi kesimlerce kullanıldığını gerekçe gösterdi.

Ancak Hristiyan ve Türkmen bileşenler ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bu gerekçenin haklı olmadığını ve bileşenlerin Kürdistan’daki temsil haklarını ihlal edeceğini savunuyor.

İtiraz edilen maddeler şunlardı:

1’inci Madde: Kürdistan Parlamentosu 111 üyeden oluşmaktadır.

9’uncu Madde: Irak Kürdistan Bölgesi’nin tamamı bir seçim bölgesidir.

15’inci Madde: Kürdistan Bölgesi’nde seçmenlerin kaydını seçim merkezlerince hazırlanacaktır, sıralama alfabetik olacaktır.

22’nci Madde: Kürdistan Bölgesi'ndeki her siyasi oluşum, Kürdistan düzeyinde en az yüzde 30'u kadınların yer aldığı bir aday listesi sunma hakkına sahiptir.

36’ncı Madde:

Bir: Keldanilere, Asurlular ve Süryanilere 5 sandalye ayrılacak; Söz konusu bileşenlerden aday olacaklar kendi aralarında yarışacak.

İki: Türkmenlere 5 sandalye ayrılacak, bu bileşenlerden aday olacaklar kendi aralarında yarışacak.

Üç: Ermenilere 1 sandalye ayrılacak, bu listeden aday olacaklar kendi aralarında yarışacak.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.