Katalonya bağımsızlık referandumunda seçmenlerin % 90'ı evet dedi

Katalonya bağımsızlık referandumunda seçmenlerin % 90'ı evet dedi

Katalonya hükümeti seçimlere katılım oranını yüzde 42 olarak açıkladı

A+A-

Katalonya'da sandıktan bağımsızlık çıktı

Katalonya bağımsızlık referandumunda seçmenlerin yüzde 90'ı lehte oy kullandı. Katalonya Başbakanı Puigdemont bağımsızlık hakkını elde ettiklerini söylerken İspanya Başbakanı Rajoy referandumun geçersiz olduğunu söyledi.

Katalonya hükümeti seçimlere katılım oranını yüzde 42 olarak açıkladı. Başbakan Puigdemont, referandum sonuçlarının açıklanması öncesinde vatandaşlara televizyondan seslendiği konuşmada, Katalonya’nın İspanya'dan ayrılma çabalarıyla ilgili olarak, "Bu umut ve acı dolu günde Katalan vatandaşlar bağımsız bir devlet olma hakkını elde etti" dedi.

 

Puigdemont hükümetinin kabul ettiği yasa referandumdan "evet" oylarının fazla çıkması halinde, 48 saat içinde bağımsızlık ilanında bulunulabilmesini öngörüyor, Katalonya Başbakanı'nın bağımsızlık ilanını resmi olarak yarına dek yapıp yapmayacağı konusunda bir bilgi vermedi.

 

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'sa referandumun geçersiz olduğunu söyleyerek, İspanyol polisinin referandum sırasındaki tavrını savundu. Rajoy vatandaşlara televizyondan seslendiği konuşmada, "Bugün Katalonya'nın bağımsızlığı konusunda bir referandum yapılmadı. Referandum bir mizansendi. Yaşanan şiddetin tek sorumlusu meşruiyet ve birlikte yaşamanın kırılmasını savunanlardadır" dedi.

İspanyol polisi dün referanduma büyük oranda müdahale etti, sandık ve oy pusulalarına el koydu. Bazı seçim merkezlerinde polis ve seçmenler arasında arbede yaşandı. İspanyol yetkililer yaralanan 840 kişinin tıbbi müdahale gördüğünü açıkladı. Yaralılardan 92'sinin durumunun ağır olduğu belirtildi. İspanya İçişleri Bakanlığı yaralanan polis sayısını 33 olarak açıkladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.