Jina Emini ölümünün kırkıncı gününde anılıyor: Binlerce insan Saqiz'a aktı

Jina Emini ölümünün kırkıncı gününde anılıyor: Binlerce insan Saqiz'a aktı

.

A+A-

 Jina Emini’nin kırkı vesilesiyle İran güvenlik güçlerinin aldığı tedbirlere rağmen halk Ayçi Mezarlığına ulaştı. Jina'nın mezarı başında toplanan halk "Kürdistan, Faşistlere Mezar olacak" "Kürt yaşadığı sürece Kürdistan da yaşayacak" sloganları  attı. Kürdistan eyaletinde "grip salgını" gerekçesiyle üniversiteler dahil tüm okullar tatil edildi.

İran ahlak polisinin gözaltında hayatını kaybeden Kürt kadın Jina Emini’nin kırkı için Rojhılatlı partiler halka sokağa çıkma çağrısı yaptı.  

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün sosyal meday hesabından yayınlanan görüntülerde Jina’nın kırkı dolayısıyla mezarı başında toplanan halk, "Kürdistan, Faşistlere Mezar olacak" "Kürt yaşadığı sürece Kürdistan da yaşayacak" "Jin Jiyan Azadi"  "İslam Cumhuriyetini istemiyoruz" sloganları attığı görülüyor.

Jina Emini'nin ölümünün kırkında İran güvenlik güçleri, Emini'nin mezarına giden ana yolları kapattı. Sıkı güvenlik tedbirlerine rağmen halk, Jina'nın mezarının olduğu Ayçi  mezarlığına yürüyüş yaparak İran rejimine karşı sloganlar attı. Bu arada Bu arada, Saqiz, Sine, Kamyaran, Bokan, Mahabad, Meriwan, Ciwanro ve Bana'da bazı dükkan ve marketler kepenk  kapattı.  

Kürdistan Eyaletinde okullar tatil edildi

Kürdistan eyaletinde "grip salgını" gerekçesiyle üniversiteler dahil tüm okullar tatil edildi.

Kürdistan Eyalet Valiliği Enformasyon Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, grip salgını nedeniyle eyaletteki tüm ilk, orta ve yüksek okulların bir günlüğüne tatil edildiği duyuruldu.

Kürdistan Valisi İsmail Zarii Kuşa, Mahsa Emini'nin vefatının 40. günü dolayısıyla ailesinin herhangi bir anma töreni düzenlemeyeceğini dolayısıyla eyalette bir merasimin de söz konusu olmadığını söyledi.

Ancak sosyal medyaya yansıyan görüntülerde insanların sabah saatlerinde Emini'yi anmak için mezarının başında toplandıkları görülüyor.

Rojhılat'lı partiler ve muhalif gruplar, günler öncesinden halka Emini'nin vefatının 40. günü için geniş katılımlı sokak gösterileri çağrısı yapmaya başlamıştı.

Güvenlik güçlerinin yolları kapatmasına rağmen binlerce kişi yürüyerek ve araçları ile Saqiz'daki Ayçi Mezarlığına aktı. Görgü tanıkları Tahran ve Saqiz kentleri başta olmak üzere ülke genelinde birçok şehirde güvenlik güçlerinin yoğun şekilde cadde ve sokaklarda konuşlandırıldığını belirtiyor. 

Saqiız'daki bir görgü tanığı Emini'nin gömülü olduğu mezarlığın Besiç milisleri ve polisle dolu olduğunu söylüyor.

Dün akşam saatlerinde de Emini'nin memleketi olan Kürdistan eyaletinin Saqiz kenti protestolara sahne olmuş, göstericiler polis müdahalesiyle dağıtılmıştı.

Diğer yandan, İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı’na göre, Kürdistan Eyaleti Valiliği “grip vakalarının artmasını” gerekçe göstererek çarşamba günü için okul ve üniversitelerin tatil edilmesinin asıl sebebinin Jina Emini’nin ölümünün 40. günü olduğunu duyurdu.

 IRNA haber ajansı Jina Emini ailesi çarşamba günü için herhangi bir anma merasimi düzenlemeyi düşünmediklerini iddia etmişti. Aile ise bu yönlü bir açıklamalarının olmadığını belirterek, iddiaları yalanladı.

Üniversitelerde gösteriler devam etti

Öte yandan Rojhılat ve İran'da Jina Emini'nin ölümü sonrası başlayan protestolar 39’uncu gününde devam etti. Rojhılat ve İran’ın bazı kentlerinde öğretmenler greve gitti. Sine, Merîwan, Mahabad, Kırmanşan, Urmiye, Saqiz, Bane ve Kamyaran kentlerinde öğretmenler greve başladı. İran’ın Hemedan, Şiraz, Neyşabur, Lahican, Nurabad ve bazı ilçelerde de öğretmenler greve gitti.

Öte yandan ülkenin çeşitli üniversitelerinde gösteriler düzenlendi.  Tahran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri yaptıkları eylemde yönetim karşıtı sloganlar atarken, kampüsteki parka “Jina Parkı” ismini verdi.

Terbiyet Müderris Üniversitesi öğrencileri ise gözaltındaki arkadaşları için “Arkadaşlarımızı bekliyoruz, bir yere gitmiyoruz, buradayız” sloganın yanı sıra “Tahran gözaltı merkezi oldu, evin mezbaha oldu”, “Mahsa’nın kanı üstüne yemin olsun ki İran özgürleşecek” sloganlar atarak tepkisini gösterdi.

Ülkenin çeşitli şehirlerinde bulunan, Allame Tebatebai, Tahran, Kum, Beheşti, Bilim ve Teknoloji, Emirkebir Teknoloji, Zehra, Noşirevani Teknoloji, Terbiyet Müderris, Tahran Sure, Tahran Azad,

Meşhed, Şehrekurd, Yezd Bilim ve Sanat, İsfahan, Tahran Harezmi, Şiraz gibi üniversitelerde de çeşitli gösteriler düzenlendi.

Kürtler de ve bir çok halkın geleneğinde ölenin 40. günü önemli bir gün olarak kabul ediliyor.

Jina Emini'nin ölümü

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Jina (Mahsa) Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Saqiz kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran’da ve Rojhılat’ta başlayan gösteriler, daha sonra İran’ın geneline yayılmıştı.

Öte yandan insan hakları örgütü 34’ü çocuk 230’un üzerinde kişinin gösterilerde hayatını kaybettiğini duyurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.