İranlı kadın basketbol takımı Canco Canada başörtüsüz poz verdi

İranlı kadın basketbol takımı Canco Canada başörtüsüz poz verdi

.

A+A-

İran'da bir genç kadın basketbol takımı (Canco Canada) ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası yapılan eylemlere başörtülerini toplu halde çıkararak destek verdi. Takımın baş antrenörü görüntüyü sosyal medya hesabından paylaştı.

İran'da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin 13 Eylül'de zorunlu başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek ölmesinin ardından 17 Eylül'de başlayan eylemler güvenlik güçlerinin ölümcül müdahalesiyle giderek şiddetini artırarak sürüyor.

İran spor dünyasından da Amini'nin ölümü sonrasında ülkedeki eylemlerde her yaştan ve kesimden katıldığı başörtüsü çıkarma sembolik protestosuna katılımlar devam ediyor.

Son olarak İran'ın kadın basketbol takımlarından Canco Canada BC toplu halde başörtüsüz şekilde poz verdi.

Canco Canada Basketbol Takımı'nın baş antrenörü Farzaneh Jamami'nin Instagram hesabından paylaşılan fotoğrafta antrenörlerin ve takım oyuncularının, Mahsa Amini ve diğer İranlı kadınlarla dayanışmak için başörtülerini çıkardığı görüldü.

 

Ayrıca antrenörlerin İran'da yaşananlar nedeniyle matem rengi siyah kıyafetler giymesi dikkat çekti.

İranlı insan hakları örgütlerine göre 17 Eylül'den beri onlarca kentte süren eylemlerde 400'den fazla eylemci öldürüldü.

'KIZLARINIZA DEĞERLİ OLDUKLARINI ÖĞRETİN'

Jamami fotoğrafla birlikte paylaştığı notta "Kızınıza cinsiyet rolü gibi şeylerin saçmalıktan başka bir şey olmadığını öğretin. Onlara değerli ve vazgeçilmez olduklarını öğretin. Aksi söylenirse, inanmayın. Onlara deyin ki "Kendini gizleme. Ayağa kalk, başını dik tut ve onlara neyin olduğunu göster! Onlara güçlü ve yetenekli olduğunu ve özgür bir kadın olduğunu söyle!" ifadelerini kullandı.

İranlı insan hakları örgütlerine göre 17 Eylül'den beri onlarca kente süren eylemlerde 400'den fazla eylemci öldürüldü.

ÇOK SAYIDA SPORCU EYLEMLERE DESTEK VERİYOR

Daha önce İran futbol, sutopu, plaj futbolu ve voleybol takımları katıldıkları uluslararası müsabakalarda İran ulusal marşını söylemeyi reddetmişti. Bazı oyuncular Mahsa Amini eylemleri sonrası çok sayıda kadının saçını kestiğini hatırlatan jestler yaparken bazı kadın sporcular da başörtüsüz şekilde yarışmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.