İran’ın 10 şehrinde esnaf kepenk açmadı

İran’ın 10 şehrinde esnaf kepenk açmadı

.

A+A-

Bütün çağrılara rağmen 4 Kürt gencin idam edilmesinden sonra İran’da “eylem” çağrıları yapıldı. Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin çağrısı üzerine 10 eylemler başları ve esnaf kepenk açmadı

Orta Doğu’da İran kaynaklı gelişmeler, arka araya yaşanıyor. Erbil saldırısının yankıları devam ederken Irak’ta Tahran’a yakın milisler ise ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon güçlerini hedef alıyor.

Derken önceki gün Suriye-Ürdün sınırındaki ABD askeri üssüne insansız hava aracıyla saldırı gerçekleştir. Saldırıda 3 ABD askeri ölürken 34 asker de yaralandı. ABD yönetimi, İran’ı sorumlu tutuyor. Fakat İran ise saldırıyla ilgisi olmadığını öne sürüyor.

“Mossad ajanı” iddiasıyla 4 genç idam edildi

Dünyada İran’a yönelik tepkiler artarken ülke içinde de ilginç gelişmeler yaşanıyor. İran dün İsrail’in istihbarat örgütü Mossad’a çalıştıkları gerekçesiyle yaklaşık bir yıldır tutuklu bulundurduğu 4 Kürt gencini tüm çağrılara rağmen sabaha karşı idam etti.

Kürt gençlerinin masum olduğunu ifade ederek idamın durdurulmasını isteyen sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, Tahran yönetimine kızgın.

Edinilen bilgilere göre idam edilen 4 gencin cenazeleri de ailelerine verilmedi. İran’da işkence merkezi olarak nam salan Evin Hapishanesi’nde idam edilen gençlerin cenazelerinin ailelerine verilmeyeceği ve gizli şekilde gömüleceklerinin belirtilmesi üzerine sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler “eylem çağrısı” yaptı.

10 şehirde esnaf dükkan açmadı

Bu konuda ortak bir metin yayımlayarak yapılanlara sessiz kalınmaması istendi.

Bunun üzerine İran’ın bazı şehirleri çağrıya olumlu yanıt verdi. Kanal8 muhabirinin edindiği bilgilere göre İran’da 10 şehirde eylemler başladı.

Rawansar, Sine, Merivan, Sakiz, Bokan, Dehgulan, Mahabad, Sewlawa, Bane ve Divandere’de esnaf kepenk açmadı.

Esnafın çarşı ve pazardaki işyerlerini açmayarak ortaya koyduğu eylemin yayılabileceği ifade ediliyor.

“Kepenk indirme” eyleminin yapıldığı 10 şehirde özellikle insan hakları örgütleri, Kürtlerin yaşanan hak ihlallerine karşı seslerini duyurmaları gerektiğine işaret ediyor.

“Kürdistan halkının sesi olalım”

İnsan hakları örgütlerine göre İran’da geçen yıl yaklaşık 800 kişi idam edildi.

Son olarak Muhammed Faramarazi, Muhsin Mazlum, Wefa Azarbar ve Pijman Fatehi 29 Ocak Pazartesi sabahı Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde idam edildi.

Hengaw isimli insan hakları örgütü yayımladığı bildiride, “Kürdistan’daki tüm siyasi partileri, sivil toplum örgütleri, insan hakları kurumlarını ve dünya çapındaki vicdanlı bireyleri bu eyleme ve bildiriye destek olmaya davet ediyoruz. Devam eden mücadelede hep birlikte Kürdistan halkının sesi olalım” ifadelerine yer vermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.