İran’da Jîna Mahsa Amini protestolarına katılan Milad Zohrevand gizlice idam edildi

İran’da Jîna Mahsa Amini protestolarına katılan Milad Zohrevand gizlice idam edildi

.

A+A-

İran’da Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından ülke genelinde düzenlenen protestolara katılan ve ölüm cezasına çarptırılan 21 yaşındaki Milad Zohrevand gizlice idam edildi.

BBC Farsça’ya konuşan kaynaklar, Milad Zohrevand’ın idam cezasının 23 Kasım Perşembe sabahı İran’ın batısındaki Hamedan kentindeki cezaevinde infaz edildiğini söyledi. Norveç merkezli insan hakları örgütü Hengaw da infaza dair haberlerin kendilerine ulaştığını aktardı. İranlı yetkililerden henüz bir açıklama yok.

Zohrevand, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda bir Devrim Muhafızı üyesini öldürmekle suçlanmış ve hükûm giymişti.

BBC Farsça’nın ulaştığı kaynaklar Zohverand’ın gözaltı süresinde kendisine avukat tahsis edilmediğini söylediler. İnfazının teyit edilmesi durumunda Zohrevand, son bir yılda idam edilen sekizinci protestocu olacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres tarafından kısa bir süre önce yayımlanan bir raporda şu ifadeler yer almıştı: “Yeterli düzeyde ve zamanında avukata erişim sıklıkla engellendi, işkence sonucu olabilecek zorla ifadeler alındığı haberleri geldi.”

Ne olmuştu?

Mahsa Amini protestolarını “isyan” olarak nitelendiren güvenlik güçlerinin şiddetli baskısı sonucu yüzlerce kişi öldürüldü ve binlerce kişi gözaltına alındı. BBC Farsça’ya bilgi veren iki kaynak Milad Zohrevand’ın 23 Kasım Perşembe günü şafak vakti Hamadan Merkez Cezaevi’nde idam edildiğini ancak cezaevi yetkililerinin öğleden sonraya kadar cesedi ailesine teslim etmediğini söylediler.

Hengaw da Zohrevand’a idamından önce ailesiyle son bir görüşme hakkı tanınmadığını söyledi. Hengaw, Devrim Muhafızları’nın infazın bir an önce yapılması için İranlı yetkililere baskı yaptığını iddia etti.

Geçtiğimiz hafta Hamedan Savcılığı, Yüksek Mahkeme’nin bir dairesinin Devrim Muhafızları istihbarat servisi üyesi Ali Nazari’yi öldürmekten hükûm giyen bir sanığa idam cezası verildiğini açıklamıştı. Savcı sanığın kimliğini açıklamadı ancak hukuk kolektifi Dadban, bu kişinin Zohrevand olduğunu yazdı.

Zohrevand, savcılar tarafından Ekim 2022’de Malayer Tıp Bilimleri Fakültesi’nde gösteri yapan öğrencilerle karşılaşan Nazari’yi vuran maskeli beş kişilik gruptan biri olmakla suçlanıyordu.

İran, Çin’in ardından dünyada en çok ölüm cezası infaz eden ülke.

Kaynak: BBC

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.