‘İran güçleri, iki Kürt gencini öldürdü’

‘İran güçleri, iki Kürt gencini öldürdü’

.

A+A-

 İnsan hakları örgütleri, İran ve Rojhilat’ta (Doğu Kürdistan) devam eden Jina Emini protestolarında, Hemedan ve Tahran’da iki Kürt gencinin daha öldürüldüğünü aktardı.

Jina Emini’nin 13 Eylül’de Tahran’da İran “ahlak polisi” tarafından göz altına alındıktan sonra öldürülmesi üzerine başlayan protestolar, Rojhilat ve İran’da devam ediyor. Gösterilerin ilk gününden bugüne devlet güçleri göstericilere sert müdahalelerde bulunuyor.

İnsan Hakları Ajansı Kurdpa, Kirmaşanlı Abdülrıza Hüseyin’in (23) geçen hafta çarşamba Tahran’da polis ateşiyle öldürüldüğünü aktardı.

Öldürülen kişinin bir yakınına dayanarak yaptığı açıklamada, Abdülrıza Hüseyin’in birkaç kişiyle bir restorantta çalıştığını belirten Ajans,“Polis güçleri onların protesto gösterilerine katıldığı şüphesiyle onları göz altına almak için kaldıkları yere baskın yapmış, gençler kaçmaya çalışırken polisi açtığı ateşle Abdülrıza Hüseyin’i öldürmüş” dedi.

İnsan Hakları Örgütü Hengaw da, 12 Ekim 2022 tarihinde Hemedan’daki gösterilerde başına başına copla vurulan üniversite öğrencisi Kürt kadın Negin Abdülmeleki’nin (21) gece kız yurdunda yaşamını yitirdiğini aktardı.

Aynı insan hakları örgütünün açıklamalarına göre güvenlik güçleri, öldürülen Abdülmeleki’nin yakınlarına, Abdülmeleki’nin tarihi geçmiş gıda tüketiminden kaynaklı öldüğünü söylemeleri için baskı yaptı.

Devrim Muhafızları’na bağlı Fars News Haber Ajansı ise genç kadının öldürülme haberini yalanladı.

Ajans, Negin Abdülmeleki ve beraberindeki birinin 13 Ekim 2022 tarihinde zehirli alkol kullanımı sonucunda öldüklerini öne sürdü. Hemedan Başsavcısı da 16 Ekim’de yaptığı açıklamada, Hemedan’da bir kadın ve erkeğin zehirli alkol tüketimi sonucunda yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Bugün sosyal ağlarda yayınlanan görüntülerde, Hemedan Üniversitesi öğrencilerinin üniversite bahçesinde toplanıp Negin Abdülmeleki’nin ölümünü kınadığı görüldü.

Jina Emini’nin öldürülmesinin ardından İran yönetimine karşı Rojhilat ve İran’da başlayan protestolar 38’inci gününde de devam ediyor. Protestolarda bugüne kadar en az 40 Rojhilatlının yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.