Irak Ulaştırma Bakanlığı: Kalkınma Yolu Projesi, Irak ekonomisinin büyük ölçüde büyümesini sağlayacak

Irak Ulaştırma Bakanlığı: Kalkınma Yolu Projesi, Irak ekonomisinin büyük ölçüde büyümesini sağlayacak

.

A+A-

Irak Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Meysem Safi, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin temel gündeminin Kalkınma Yolu Projesi olduğunu belirterek, "Kalkınma Yolu Projesi, Irak ekonomisinin büyük ölçüde büyümesini  sağlayacak" dedi. Sözcü Safi, “Proje Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın bir parçasını kapsıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yılın ardından Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ediyor. Ziyaretin önemli bir başlığı ise Irak için stratejik öneme sahip olan Kalkınma Yolu Projesi.

Türkiye ile Irak yetkililerinin Kalkınma Yolu Projesi konusunda yakın ve yoğun bir çalışma yürütüyor.

Irak hükümetince 27 Mayıs 2023'te başkent Bağdat'ta Türkiye'nin de aralarında bulunduğu komşu ülkeler ve Körfez bölgesinden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen Kalkınma Yolu Konferansı'nda konuşan Irak Başbakanı Sudani, projenin istihdam, finansal kaldıraçlar ile gayrisafi milli hasılanın değerinin artmasıyla güçlü bir ekonomi tesis edilmesi yolunda realiteyi değiştireceğini söyledi.

"Türkiye projenin kilit ve stratejik ortağıdır"

Rûdaw’a konuşan Irak Ulaştırma Bakanlığı Sözcüsü Meysem Safi, projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Safi, “Türk tarafı kesinlikle Kalkınma Yolu Projesinde kilit ve stratejik bir ortaktır ve bugünkü ziyaret öncesinde de görüşmeler yapıldı. Bu ziyaret önceki tartışmaları tamamlıyor; Ayrıca hem Türkiye hem de Irak Ulaştırma Bakanlıkları arasında uzmanlar aracılığıyla teknik toplantılar ve toplantılar yapıldı. Bu ziyaret toplantıların devamı niteliğinde olacak ve ulaştırma sektörü alanında mutabakat zaptı imzalanacak” dedi.

Projenin Irak ekonomisinin büyümesine yol açacağını kaydeden Safi, “Kalkınma Yolu Projesinin, kara yolu bölümünün yaklaşık yüzde 69'u tamamlandı. Otoyolun yüzde 52'si tamamlandı ve 1.200 kilometrelik topoğrafik etüt çalışması bitirildi. Daha sonra nihai planlama aşamasına geçilecek ve ardından proje, uygulama için uzman şirketlere sunulacak” diye konuştu.

Sözcü Safi, projenin aynı zamanda Irak'ın çevresi ve dünyayla ekonomik birliğini ve bütünleşmesini de sağlayacağını kaydetti.

Kalkınma Yolu Projesiyle ilgili özel görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Iraklı yetkili, “Bağdat'ta, Katar'da, BAE'de ve Irak'ta olduğu gibi Türkiye'yle de bağlantısı olan dörtlü konseyler var. Ayrıca Kalkınma Yolu projesinde Bulgaristan, Sırbistan, Türkiye ve Macaristan'ın yer aldığı dörtlü bir konsey de bulunuyor. Bu hem stratejik öneme sahip bu projenin sadece Irak'a özel olmadığı, bölge ülkeleri için de önemli olduğu ve hem de Irak ekonomisinin sadece petrolde bel bağlamadan çeşitlendirildiği mesajını veriyor” ifadelerini kullandı.

Meysem Safi, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı çok sayıda ekonomi danışmanının Avrupa ve Asya ülkelerine çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu belirterek, “Birçok şirket bize teklif veriyor, ancak bu şirketlerin Irak'ın ekonomik vizyonuna ve projenin doğasına ve bu projenin önemine uygun olarak çalışması gerektiği yönündeki karar” diye konuştu.

Kalkınma Yolu Projesi için 320 kilometrelik otoyol planlandı

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Irak ile “Kalkınma Yolu Projesi” kapsamında yapımı planlanan 615 kilometrelik demir yolu için 5,8 milyar dolarlık, 320 kilometrelik kara yolu için 2 milyar dolarlık yatırım yapacak.

Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye, bu yatımları demir ve kara yolları için gerçekleştirecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.

Söz konusu demir yolu ağının 439 kilometresi mevcut durumda iken 1034 kilometresi devam ediyor, 615 kilometresi ise planlanıyor. Planlanan demir yolu ağları Antep-Ovaköy arasında bulunuyor. Bu demir yolu için 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

Proje kapsamında ülkeden geçen kara yolu 1912 kilometre olacak. Söz konusu kara yollarının 1592 kilometresi mevcut durumda bulunurken, 320 kilometresi için planlama yapıldı. Urfa-Ovaköy arasında planlanan kara yolunun yatırım tutarı 2 milyar dolar olarak öngörülüyor.

Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak'a gelecek yükleri, Büyük Faw Limanı'ndan başlayarak, demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla Avrupa'ya ulaştıracak Kalkınma Yolu Projesi Türk ve Irak hükümetlerinin yatırımlarıyla devam ediyor.

Proje, Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden söz konusu limana gelen mallar için önemli rol oynayacak.

Projenin, Avrupa'dan Körfez Bölgesi'ne kadar uzanan geniş bir coğrafyaya potansiyel bir fayda sağlaması bekleniyor. Anılan güzergahı bağlayacak en ekonomik yol olarak nitelendirilen Kalkınma Yolu, Türkiye'nin yeni İpek Yolu'ndaki konumunu daha da güçlendirecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.