Irak İçişleri Bakanı: Topraklarımızın 15 ila 20 km kadarı Türkiye'nin kontrolünde

Irak İçişleri Bakanı: Topraklarımızın 15 ila 20 km kadarı Türkiye'nin kontrolünde

.

A+A-

Irak İçişleri Bakanı Abdulemir Şemeri, TSK'nın Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki operasyonlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin Irak topraklarının 15-20 km kadarını kontrol ettiğini söyledi.

Bağdat’ta düzenlenen bir forumda konuşan Irak İçişleri Bakanı Abdulemir Şemeri, Bağdat ile Erbil arasında iyi bir koordinasyon ve işbirliği olduğunu söyledi.

 

Şemeri, TSK ile PKK arasındaki çatışmalı bölgelere yerleştirilen sınır muhafızlarına ilişkin yaptığı değerlendirmelerde , “Sınır Komutanlığı güçleri federal güçlerdir. Duhok, Erbil ve Süleymaniye sınır bölgelerimizde Sınır Muhafız Komutanlığına bağlı görev yürütmektedirler” dedi.

 

"Irak topraklarının 15 ila 20 kilometresi Türk ordusunun kontrolünde"

 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırlarındaki operasyonlarına da değinen  Şemeri  "Mevcut durumda Türkiye'nin Duhok ve Erbil'e müdahalesi nedeniyle Irak topraklarının 15 ila 20 kilometresi Türk ordusunun kontrolünde. Bölge Türk ordusunun PKK'ye yönelik operasyonlar nedeniyle savaş alanına dönüşmüş durumda” ifadelerini kullandı.

 

Irak İçişleri Bakanı, bu noktaların (askeri) sınır hattına doğru götürülmesi konusunda Kürdistan Bölgesi ile koordinasyon sağlandığını belirterek, “Türk tarafıyla koordineli bir şekilde sınır hattını sıkılaştırmaya başladık. Bölgenin dağlık olması bu çalışmayı zorlaştırıyor ve zaman alıyor” dedi.

 

Şemeri, "Ancak 2023 yılında Bölge tek güçle, ekipmanlar, yol açma malzemeleri, araçlar ve kameralarla güçlendirilmeye başlandı" dedi.

 

"80 kontrol noktası kuruldu"

 

“Şu anda Xanekin'den Halepçe'ye kadar sınır kontrolü çok iyi durumda ve yaklaşık 80 kontrol noktası kuruldu” diyen Şemeri, “Geriye sıkılaştırılması gereken yaklaşık 200 kilometrelik bir alan kaldı” şeklinde bilgi verdi.

 

Irak İçişleri Bakanı, Kürdistan Bölgesi hükümetinin Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini sağlamada birinci derecede sorumlu olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ehmed ile uyuşturucuyla mücadele konusunda üst düzey bir koordinasyonlarının olduğunu vurgulayan Şemeri, “Bölgede Erbil, Bağdat ve Basra arasında hareket eden çok sayıda uluslararası uyuşturucu kaçakçısı var. Daha geçen gün Kürdistan Bölgesi ile işbirliği içerisinde uyuşturucu madde çetesini yakaladık” dedi.

 

İran'ın Erbil saldırısı

 

İran’ın “Mossad” üsleri olduğu bahanesiyle  Erbil’e düzenlediği saldırıya  yönelik gelen soruya ise Irak İçişleri Bakanı Abdulemir Şemeri, “Soruşturmalar Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci tarafından yürütüldü. Araci bu çerçevede Erbil'i ziyaret etti. Görmediğim bir şeye cevap veremem. ‘Kürdistan Bölgesi'nde Mossad karargâhının bulunduğu doğru mu?’ diye sormuştunuz. Kürdistan Bölgesi'ne araştırma yapmak için gitmedim. Soruşturmaya dahil olmadım ve bundan haberim yok” şeklinde yanıt verdi.

 

15 Ocak’ta  saat 23.30'da Erbil'e düzenlenen saldırılarda iş insanı Pêşrew Dizayi’nin evi de isabet almış Dizayi, 1 yaşını doldurmamış kızı Jina, evde misafir olan Iraklı iş insanı ve Filipinli bir çalışan da dahil toplam 4 sivil yaşamını yitirmiş 16 kişi de yaralanmıştı. 

 

Konu hakkında başlatılan soruşturmaya başkanlık eden Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım Araci yaptığı açıklamada kendisinin ve soruşturma komitesi üyelerinin Erbil'deki iş insanın evine gittiklerini ve "Mossad karargâhı olduğuna dair iddiaların doğru olmadığının ortaya çıktığını" söylemişti. 

 

Irak-Suriye sınır güvenliği konusunda Suriye ile koordinasyon halinde olduklarını dile getiren Şemeri, Suriye'den Irak'a silah girişini önlemeye yönelik tedbirler aldıklarını ve Suriye ile sınır güvenliğini sıkılaştırdıklarını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.