Irak hükümet sözcüsü: Kürdistan’dan petrol ihracatı önceliğimiz olacak

Irak hükümet sözcüsü: Kürdistan’dan petrol ihracatı önceliğimiz olacak

.

A+A-

Irak hükümeti sözcüsü Badım El-Avadi, Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlaması konusunun federal hükümetin önceliği olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile birlikte Wasahington’da bulunan sözcü Basım El-Avadi, Rûdaw muhabiri Diyar Kurda’ya açıklamalarda bulundu.

Başbakan Sudani ile Başkan Biden arasındaki görüşmede önemli konuların ele alındığını belirten Avadi, 7 Ekim’de Gazze’de başlayan savaşın ardından bölgedeki jeopolitik durumun öne çıktığını dile getirdi.

Avadi, “Kürdistan Bölgesi ile ilişkiler ve genel olarak Irak'taki durum da ele alındı. Biden, Bilinken ve Austin ile görüşmelerde güvenlik ve istikrar ve yine enerji konusu ele alındı” dedi.

Kürdistan’dan Ceyhan’a petrol sevkiyatının başlaması konusunun da gündeme geldiğini aktaran sözcü Avadi, “Elbette Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına başlanması konusu federal hükümetin öncelikleri arasında yer alıyor. Bağdat'taki hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi de önemli. Çünkü Kürdistan Bölgesi'nin istikrarı Irak ve Bağdat'ın istikrarı anlamına geliyor. Yine Irak’ın orta ve güney bölgelerdeki istikrar da Kürdistan Bölgesi'nde istikrar demektir” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik anlamda büyümesi ve kalkınmasının Irak’ın kalkınmasına katkı sağlayacağını kaydeden Avadi, şu ifadeleri kullandı:

“Kürdistan Bölgesi'ndeki vatandaşların düzenli bir şekilde maaş almaları da istikrarı üretecektir. Irak hükümeti bu istikrarın peşinde; Bu nedenle petrol ihracatı konusu çok önemlidir. 2023 bütçesinde günde yaklaşık 400 bin ila yarım milyon varil petrolün bütçeye dahil edilmesi gerekiyordu. Dolayısıyla Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatı konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü, ülkenin geliri ve bütçesiyle ilgili olması nedeniyle önemli bir konudur. Bağdat ile Erbil arasında herhangi bir çekişmenin olmadığını tekrar vurgulamak isterim. Irak hükümetinin petrol ve Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanlarının maaşları konusunda siyasi farklılıklar temelinde hareket etmeyeceğini bir kez daha ifade etmek isterim. Bu ne Bağdat'a ve ne de Kürdistan Bölgesi’ne hizmet eder. Ama bazı anayasal sorunlar var, Federal Mahkeme kararları var. Erbil ile Bağdat arasında bazı anayasal veya mali konuların çözülmesi için zamana ihtiyaç var.”

Basım El-Avadi, “Çözüm konusunda çok iyimseriz. Sorun çözüldükten sonra, eskiden Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve federal hükümetle iş yapan petrol şirketleri artık gidip Irak Petrol Bakanlığı ve SOMO ile işbirliği yapacak. Elbette bu nedenle petrolde sabit kurallar ve fiyatlar belirlenecek. Türkiye’ye boru hattı üzerinden ihraç edilen petrolün fiyatları belirlenecek ve bunların tümü, nihai bir karara varmak için mevzuat ve anlayış gerektiriyor. Ancak federal hükümetin, sorunun doğru şekilde çözülmesi konusunda ısrarcı olduğu kesindir” dedi.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.