Irak Dışişleri Bakanı’ndan Kürt partilerine çağrı

Irak Dışişleri Bakanı’ndan Kürt partilerine çağrı

.

A+A-

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, KDP ile YNK arasındaki sorunların çözülmesi için tarafların görüşmesi gerektiğini ve mutlak diyaloğa ihtiyaç olduğunu belirttirek taraflara diyalog çağrısında bulundu.

Davos’ta, Rûdaw muhabiri Senger Abdurrahman’ın sorularını yanıtlayan Fuad Hüseyin; Erbil-Bağdat ilişkileri, Neçirvan Barzani’nin sorunların çözümündeki rolü, KDP-YNK sorunları, dinardaki değer kaybı ve Kürdistan Bölgesi’ne 400 milyar dinarın gönderilmesi konularında önemli açıklamalarda bulundu.

Erbil-Bağdat ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulunan Fuad Hüseyin, Başkan Neçirvan Barzani’nin Irak Başbakanı Muhammes Sudani ile güçlü bir ilişkisi olduğunu ifade ederek “Neçirvan Barzani, güçlü ilişkileri nedeniyle Bağdat'ta önemli bir rol oynayabilir” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasındaki sorunların çözülmesi için mutlaka diyalog olması gerektiğine değinen Hüseyin, kendisinin de bu konuda elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in Rûdaw’a yaptığı açıklamaların öne çıkan bazı kısımları şu şekilde:

“Neçirvan Barzani Bağdat’ta önemli bir rol oynayabilir”

Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Neçirvan Barzani’nin, Irak Başbakanı ve Iraklı yöneticilerle iyi ilişkileri var. Bu ilişkinin ve ziyaretlerin devam etmesi önemli. Bu ilişkilerin önemli bir etkisi oluyor. Sayın Neçirvan Barzani Bağdat’ta önemli bir rol oynayabilir çünkü Bağdat’taki yöneticilerle iyi ilişkilere sahip.

Bütçe Yasası meselesi çözülecek çünkü iki taraf da (Kürdistan Bölgesi ve Irak) sonuca ulaşmak istiyor.

Kürdistan Bölgesi’ne ayrılan 400 milyar dinarın gönderilmesi konusunda sorun yaşandı fakat buna da çözüm bulundu.

“Kerkük için de bir vali seçilecek”

Irak Hükümeti’nin planlarından biri de valilerin seçilmesidir. Bu yöntemle Kerkük için de bir vali seçilecektir. Seçimlerin ekimde yapılması önerisi var. Henüz karar verilmiş değil.

“Yeni hükümet ciddi”

Yeni hükümetin, planlara bağlı kalma ve hükümet programını uygulama noktasında ciddi olduğunu görüyorum.

“Tutum birliği olmazsa Kürdistan’ın durumu daha kötüye gider”

KDP ve YNK arasındaki sorunlar çözülmeli çünkü tutum birliği olmazsa Kürdistan’ın durumu daha kötüye gider. Dile gelmeyen şeyler de konuşulmaya başlandı. Bu sorunların çözülmesi aşamasına geçmemiz gerekiyor. Hiç olmazsa Kürdistan Hükümeti ve Kürdistan’daki siyasi güçlerin ortak bir tutuma sahip olması gerekiyor.

“Herkes sorumluluğunu yerine getirmeli”

Bakan olup çalışmalara katılmamak, sorumlu olup sorumluluklarını yerine getirmemek olmaz. Sorunlar, Parlamento’da çözülmeli. Parlamento’da çözülmediği takdirde de siyasi partiler arasında çözülmeli. Siyasi partiler görüşmediğinde, Parlamento toplantısı yapılmadığında Hükümet bu sorunları çözemez.

“Facebook yoluyla diyalog olmaz”

Diyaloğa ve iletişime gereksiniz var fakat medya ve Facebook yoluyla diyalog olmaz. Bakanlar ve sorumlular işlerinin başına geçmeli. Kürdistan’da seçimler için hazırlıklar var, bu önemli bir aşama.

“İklimin yumuşadığı görülüyor”

İki taraftan da yapılan açıklamalarda, iklimin yumuşadığı görülüyor. Bu güzel bir gelişme. Bundan sonraki aşamada ya siyasi partiler arasında ya da Parlamento’da görüşmelerin olması gerekiyor.

“Elimden geleni yapmaya hazırım”

İki tarafla da iletişim hâlindeyim, diyalog dışında başka bir yol yok. Benden bu konuda bir şey talep edildiği takdirde elimden geleni yapmaya hazırım çünkü bu, hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak için önemli bir konu.

“Soruşturma talep ettik”

Mardin’de öldürülen vatandaşlarımınız için Irak ve Türkiye’de bir soruşturma komisyonu kurulmasını ve soruşturma sonuçlarının Irak’a bildirilmesini talep ettik.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.