Irak Cumhurbaşkanlığı: TSK operasyonlarının tekrarı kabul edilemez!

Irak Cumhurbaşkanlığı: TSK operasyonlarının tekrarı kabul edilemez!

.

A+A-

Irak Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyonlarının “Irak egemenliğinin ihlali ve ulusal güvenliğe tehdit olduğunu” vurgulayarak, “bu operasyonların tekrarlanmasının kabul edilemez olduğunu” belirtti.

Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, TSK’nın Kürdistan Bölgesi sınırları içinde devam eden askeri operasyonlarının “büyük bir endişeyle takip edilip değerlendirildiği” belirtildi.

Operasyonların “Irak'ın egemenliğinin ihlali ve ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit” polduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesinde, Irak sınırları içerisindeki askeri operasyonlarının durdurulması ve Irak federal hükümeti ile koordinasyonun sağlanması yönünde daha önce yapılan çağrılara rağmen koordinasyon olmaksızın tekrarlanması kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Ortak çıkarlar temelinde Türkiye ile olumlu ilişkilerin güçlendirilmesi ve güvenlik sorunlarının önceden ortak işbirliği ve koordinasyon yoluyla çözülmesi, olağanüstü güvenlik sorunlarının ele alınmasında tek taraflı güvenlik uygulamalarının kabul edilemez olduğunu ve Irak’ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguluyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi:

“Irak devletinin resmi kararı ve bütünlüklü dış politikası, Irak'ın topraklarını bir çatışma alanı ve başkalarının hesaplarını çözmek için bir arena haline getirilmeyi, egemenliğini ihlal etmeyi ve güvenliğini tehdit etmeyi reddetmesine dayanmaktadır. Irak, komşularından herhangi birine karşı saldırı ve tehditler için bir sıçrama tahtası olmayı reddediyor.”

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatıldığını duyurdu.

Operasyon kapsamında sözkonusu bölgelerde yoğun çatışmalar yaşanırken MSB ve HPG’den çatışmalara ilişkin farklı açıklamalar geliyor.

Sınır bölgesinde operasyonlar

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019'da Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Hakurk bölgesinde Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu.

Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan 15 ila 30 km içeride Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi. Hakurk, Erbil’in Soran ilçesi sınırında bulunuyor.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan 2021’de Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı. Operasyon kapsamında Zap-Avaşin hattında şiddetli çatışmalar yaşanırken, TSK unsurları Metina’da bazı stratejik tepelere yerleşti.

30 yıldır çatışmalar sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında 30 yıldır devam eden çatışmalar en çok Kürdistan Bölgesi’ndeki sınır bölgelerini etkiledi.

Kürdistan Parlamentosu araştırma komisyonunun Temmuz 2020’de hazırladığı raporuna göre, TSK ile PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle son 28 yılda (1992-2020 yılları arasında) 504 köy boşaltıldı, onlarca sivil hayatını kaybetti, milyonlarca dolarlık maddi zarar meydana geldi.

Kürdistan Bölgesi Uluslararası Örgüt Raporları Değerlendirme Komitesi verilerine göre, son 30 yılda TSK ve PKK arasında yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar nedeniyle 800 köy hizmetten yoksun kaldı veya boşaltıldı.

Amedi Kaymakamlığı’nın verilerine göre, sınır bölgesinde yaklaşık 250 köy, çatışma ve bombardımanlar nedeniyle boşaltıldı, köylüler evlerine geri dönemedi.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.