İddia: Rus heyetten Türkiye’ye DSG’nin Menbic ve Kobani’den çekilmesi teklifi

İddia: Rus heyetten Türkiye’ye DSG’nin Menbic ve Kobani’den çekilmesi teklifi

.

A+A-

Rus heyeti Türkiye’nin operasyondan vazgeçmesi karşılığında DSG’nin Menbic ve Kobani’den çekilmesini teklif etti

İstanbul’da Cuma günü sona eren Türkiye-Rusya istişare görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki Rus heyetin Ankara’nın Rojava’da gerçekleştirme sinyali verdiği askeri operasyonu engellemek amacıyla Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetine bir teklif sunduğunu kaydedildi.

Rusya’nın Türkiye’ye Rojava Kürdistanı ile ilgili sunduğu teklifle ilgili Şarkul Avsat’tan Said Abdurrazık’ın haberi şu şekilde:

“Rus heyeti, Türk heyetine Menbic ve Kobani’den Demokratik Suriye Güçleri (DSG) unsurları ile silahların çıkarılmasını ve geriye sadece DSG’ye bağlı Güvenlik Güçleri (Asayiş) unsurlarının kalmasını, bu unsurların da Suriye rejim güçlerine bağlı güvenlik güçlerine entegre edilmesini teklif etti. Bu teklif, Türkiye’nin Menbic, Kobane ve Tel Rıfat’ta düzenleyeceğini ilan ettiği kara askeri operasyonundan vazgeçilmesini amaçladığı bildirildi.

Rus heyeti istişare görüşmeler sırasında DSG ile son iki hafta içinde Rojava Bölgesinde yaptığı toplantılarda DSG’nin söz konusu geri çekilme teklifini, Türkiye’nin Menbic ve Kobani’ye saldırmaması şartıyla kabul ettiğini belirtti.

Kaynaklar, Türk tarafının Rus heyetinin teklifine onay vermediğini, teklifi incelemek için süre talep ettiğini ve ayrıca DSG’nin Menbic, Tel Rıfat, Kobani’den çekilmesi ve Türkiye’nin güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeden uzaklaşması talebine bağlı olduğunu vurguladığını bildirdi. 22 Ekim 2019’da Türkiye’nin Rojava’daki DSG mevzilerine yönelik operasyonunun durdurulması ve ateşkesin sağlanması amacıyla Ankara ve Moskova’nın Soçi’de imzaladıkları mutabakat muhtırasında 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgenin oluşturulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Kaynaklar, Türkiye’nin askeri operasyon seçeneğini göz ardı etmediğine, bununla ilgili tüm hazırlıkları tamamladığına fakat Rus tarafı ve aynı şekilde ABD tarafıyla süren istişarelere zaman tanıdığına dikkati çekti. Nitekim ABD, Türkiye’nin herhangi yeni bir askeri operasyon düzenlemesine karşı çıkıyor.

 

KAYNAK: Nerina Azad

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.