Eren Keskin: ‘Beyaz Toroslar dönemi bitti’ diyorlardı, şimdi Beyaz Torosların âlâsı var; özgürce öldürüyorlar…

Eren Keskin: ‘Beyaz Toroslar dönemi bitti’ diyorlardı, şimdi Beyaz Torosların âlâsı var; özgürce öldürüyorlar…

.

A+A-

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Eren Keskin, AKP döneminde ‘faili meçhullerin’ sona ermediğini belriterek, “Evet bir zamanlar AKP faili meçhulleri bitirdiğini söylüyordu, ‘Beyaz Toroslar dönemi bitti’ diyorlardı ama şimdi Beyaz Torosların âlâsı var. Özgürce öldürüyorlar” dedi. Keskin’e göre eskiden inkâr edilen işkence, AKP döneminde açık açık sahiplenildi. Keksin, “Bence AKP döneminin en korkunç yanı bu” dedi.

Yeni Özgür Politika gazetesine konuşan Eren Keskin, AKP döneminde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, “Ben, devletin yani sistemin cumhuriyetin başından bu yana aslında hiç değişmediğini düşünüyorum. Ama AKP iktidara geldiğinde şöyle bir fark oldu: Eskiden hükümetler hep güçsüzdü. Militarist aklın güçlü olduğu dönemde devleti askerler yönetiyordu. Hükümetler her zaman onların talimatlarıyla çalışıyordu ama özellikle iktidarının son on yılında, yani AKP zihniyeti gerçekten bir iktidar olduğunda, yani derin devletle uzlaşınca her şey değişti. İş çok daha korkutucu boyutlara vardı. Eskiden askerler bile ‘biz yapmadık’ derlerdi değil mi? İşkenceyi reddederlerdi ama artık devlet açık açık ‘Biz yapıyoruz’ diyor. Bence AKP döneminin en korkunç yanı bu” değerlendirmesinde bulundu.

‘DEVLETİN ŞİDDETİ BU KADAR KUTSAYIP SAVUNMASI AKP DÖNEMİNDE OLDU’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bazı açıklamalarını örnek veren Keskin, “Örneğin AKP’nin İçişleri Bakanı Türkiye’nin iç hukukuna, uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde, hiç sıkılmadan rahatça ‘yakalarsanız lime lime edin’, ‘talimatı ben verdim’ diyebiliyor. Bu dönemin gerek ölümler gerekse de işkenceler açısından en korkutucu yanı bu. Açıktan savunabiliyorlar yaptıklarını. Bu da şiddetin genel olarak artmasına ve topluma yayılmasına neden oluyor. Bu yaklaşımın kadın cinayetlerindeki artışta çok büyük bir payı olduğunu düşünüyorum. Demek istediğim, devletin şiddeti bu kadar kutsayıp savunması AKP döneminde oldu. Asıl korkutucu olan bu” dedi.

‘AKP, İTTİHATÇILIKTAN GELMEYEN TEK PARTİYDİ AMA İTTİHATÇILARIN ŞAHI OLDU’

İnsanların ‘başına iş gelir’ korkusuyla hak aramaya çekindiğini kaydeden Eren Keskin, 90’lı yıllarda ifade özgürlüğü konusunda daha özgür olduklarını da söyledi. Keskin, şunları kaydetti: “Örneğin insanlar hak arama konusunda çok daha endişeliler artık. Bu yönde gözlemimiz var. Biz o zamanlar da şikâyet ediyorduk ama 90’larda ifade özgürlüğü açısından daha rahatmışız. Ya da mahkemelere baktığımızda, “DGM’ler daha iyiymiş” diyor herkes. O zamanlarda konuşacak bir hâkim, bir savcı bile olsa bulabiliyordun. Ama hakimler ve savcılar konuşmaya korkuyorlar. Yani her şeyiyle tek adama bağlı olan bir sistem hak arama bilincini de yavaşlatıyor. Yoksa cumhuriyetten bu yana, hatta cumhuriyet öncesinden beri soykırımcı İttihatçı bir sistem var. AKP, İttihatçılıktan gelmeyen tek partiydi ama geldiğimiz aşamada İttihatçıların şahı oldu.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.