Diyarbakır'da mahkeme, AYM kararına uymadı: 1,5 yaşındaki kızı ile cezaevinde

Diyarbakır'da mahkeme, AYM kararına uymadı: 1,5 yaşındaki kızı ile cezaevinde

.

A+A-

AYM'nin iptal ettiği 220/6’ncı maddeden ceza alan Nezan Gözen, mahkemenin infaz erteleme kararını reddetmesi nedeniyle 1,5 yaşındaki kızı ile bir buçuk aydır cezaevinde.

 Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde yaşayan Nezan Gözen hakkında katıldığı bir etkinlik nedeniyle “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” ve “kamu malına zarar vermek” suçlarından 4 yıl 5 ay ceza verildi. 2 yıl önce tutuklanan Gözen, gebeliği nedeniyle infazı ertelenerek tahliye edildi.

Amida Haber'den Gönül Morkoç'un aktardığına göre 18 ay infaz erteleme alan Gözen, 6 Eylül 2023’te doğum yaptı. Gözen, 18 aylık infaz erteleme süresi bittiği için, 4 Mart’ta bir buçuk yaşındaki kızı Star Jîn ile birlikte cezaevine gönderildi. Gözen ve kızı cezaevinde iken Anayasa Mahkemesi, 8 Aralık 2023’te Gözen’in ceza aldığı “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçunu düzenleyen TCK’nın 220/6 maddesini iptal etti.

Maddenin iptalinden 17 gün sonra Diyarbakır 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu maddeden ceza alan bir kişi hakkında infaz durdurma kararı verdi. Nezan Gözen’in avukatı Velat Alan, 7’inci Ağır Ceza’nın kararını emsal göstererek, 30 Ocak’ta müvekkilinin infazın ertelenmesi için Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, talebi reddederek, infazın devamına karar verdi.

‘İKİ MAHKEME AYNI ANAYASAYI ESAS ALMIYOR MU?'

Nezan Gözen’in eşi Baver Zengin, “Kızım ve eşim bir buçuk aydır cezaevinde. Aynı maddeden bir mahkeme iptal kararı verirken, diğeri vermiyor. Eşimle cezaevinde yaptığım görüşmede, bebeğin huzursuzlandığını, gece uyumadığını, rahatsızlandığını söyledi. Sesimizi duyun artık. Eşim ve 1 yaşındaki kızım şuan cezaevinde. Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği 220/6 maddeden Diyarbakır 7. Ağır Ceza’nın aynı dosyadan infaz durdurma kararı var. Ama 8 Ağır Ceza Mahkemesi uygulamadı. İki mahkeme aynı anayasayı esas almıyor mu?” dedi.

Gözen’in avukatı Velat Alan ise, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın keyfi olduğunu, Gözen’in infazının ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.