DERSİM-Grup İsyan Ateşi üyeleri gözaltına alınıp Dersim dışına götürüldü

DERSİM-Grup İsyan Ateşi üyeleri gözaltına alınıp Dersim dışına götürüldü

.

A+A-

Tunceli Valiliği tarafından Munzur Festivali'nde Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Veradardz Folk Grup’un sahne alması yasaklandı. Gözaltına alınan Grup İsyan Ateşi üyeleri şehir dışına götürüldü.

Tunceli Valiliği, 21'inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Ermeni dans grubu Veradardz Folk Grup’un sahne almasını yasakladı. Belediye Kültür Birimi Çalışanı Ali Mükan, sanata ve sanatçıya dönük engellemelere tepki göstererek “Demokrasi, barış ve özgürlüğü istiyorsak sanata sahip çıkmalıyız” dedi. Grup İsyan Ateşi ise yaptığı açıklamada “Faşizmin hiçbir baskısı devrimci sanata engel olamayacak” ifadelerini kullandı.

Valiliğin yasak kararının ardından dün akşam saatlerinde aralarında Grup İsyan Ateşi üyelerinin de bulunduğu 7 kişi Seyid Rıza Meydanı’nda gözaltına alındı.

APAR TOPAR ŞEHİR DIŞINA GÖTÜRÜLDÜLER

Gözaltına alınanlar sabah saatlerinde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Grup İsyan Ateşi üyeleri Yusuf Rencüzoğulları, Melisa Yılmaz ve Ali Rencüzoğulları, zırhlı araçla apar topar Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Erzincan'a götürülme gerekçesi ise Dersim'e girişlerinin yasaklanması olarak belirtildi.

"HİÇBİR GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN GÖZALTINA ALINDIK"

Dersim'de gözaltına alınıp şehir dışına götürülen Grup İsyan Ateşi üyeleri

Fotoğraf: MA

Geçen seneki festivalde yine Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi'nin programdan çıkarılması istenmiş, Dersim’e gelmek isteyen grup üyeleri hakkında il sınırları içine giriş yasağı konulmuş, sanatçılar Muti Köprüsü'nde bekletilerek Dersim'e alınmamışlardı. Bu yıl da kent dışına çıkarılan Grup İsyan Ateşi üyeleri, hastane önünde açıklama yaptı. Burada konuşan Yusuf Rencüzoğulları şunları söyledi:

“Geçen yıl, 20'nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde yasaklanmamızın ardından Muti Köprüsü’nde üzerimizde helikopter uçurulmuş ve 2 gün bekletilmiştik. Bugün 21'incisi düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde konserimiz Tunceli Valiliği tarafından yasaklanmış. İl sınırları içerisinde sokak ortasında, hiçbir gerekçe gösterilmeden işkenceyle gözaltına alındık. Gözaltı sürecinde serbest bırakılacağımız söylenmesine rağmen il dışına çıkarıldık. Faşizmin hiçbir baskı ve saldırısı devrimci sanata zincir vuramayacaktır."

FESTİVAL TERTİP KOMİTESİ: GERİ KALAN PROGRAMLAR AYNEN UYGULANACAK

Festival Tertip Komitesi, Valiliğin yasak kararını duyurduğu açıklamasında geri kalan festival programının aynen uygulanacağını belirtti.

Açıklamada "21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali programı kapsamında Grup Yorum, Grup isyan Ateşi ve Veradardz Folk Grup'un sahne alamayacakları, ancak geri kalan festival programının merkez ve ilçelerde tüm coşkusuyla aynen uygulanacağını kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadeleri yer aldı.

"SANATI SAHİPLENMELİYİZ"

Dersim Belediyesi Kültür Birimi Çalışanı Ali Mükan 3-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festivale yönelik yasak kararlarını gazetemize değerlendirdi. Her türlü engellemeye rağmen festivali yapma kararı aldıklarına belirten Mükan “Özellikle son yıllarda bu türden engellemeleri ülkenin her yerinde yaşıyoruz. Sanat içerisinde dostluğu, barışı barındırır aynı zamanda kardeşliğin de bir aracıdır. Demokrasiyi, barışı, özgürlüğü istiyorsak sanatı sahiplenmeliyiz. Sanata yapılan sansür ve engellemeler yüzyıllardır devam ediyor. Buna rağmen sanat bugüne kadar ürünleriyle kendini var etmiştir. Baskı uygulayanların, yasaklayanların, sansür koyanların adları bile anılmazken sanat yapanlar bugüne kadar var olmuş halkın hafızasında yer almıştır. Bu engellemelerden medet umanlar istediğine ulaşmayacak, sanatla uğraşanlar adını yarına taşıyacaklar” diyerek engellemelere tepkisini dile getirdi.

"COŞKULU ŞEKİLDE FESTİVALİMİZİ YAPACAĞIZ"

Tertip komitesinden Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan Tacar da Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada, "Valiliğin bildirimiyle birlikte üç grubun festivalde yer almamasına ilişkin bir yazılı karar tarafımıza iletildi. Bu gruplarımızın da 'Festivalin bizim yüzümüzden olumsuz bir noktaya çekilmesini istemeyiz' demeleri festivalin yapılması açısından olumluluktur. Tertip Komitesi olarak, bu üç grubun dışında festival aynen devam edilecek diye irademiz var. Dolayısıyla bu gruplarımızla diğer sanatçı dostlarımız belki bir parçayla dayanışma göstererek bu giderilebilir. İl merkezi ve ilçelerimizde coşkulu bir şekilde festivalimizi yapacağız. Tüm Dersimli ve dostlarımızı festivalimize bekleriz" dedi. (Dersim/EVRENSEL)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.