Danimarka, iltica başvurusunda bulunanları ülkeye almayacak!

Danimarka, iltica başvurusunda bulunanları ülkeye almayacak!

.

A+A-

“Sıfır iltica” politikasına uygun olarak hareket eden Danimarka yönetimi, iltica başvurunda bulunanlarla ilgili önemli bir yasa tasarısını kabul etti.

İltica başvurusu yapanlar için “üçüncü ülke” projesini kabul eden Danimarka yönetimi, başvuruda bulunanları Avrupa dışındaki başka bir ülkede oluşturulacak merkeze göndermeyi amaçlayan yasa tasarısını onayladı.

Bir süreden beri tartışılan, siyasi sığınmacıların taleplerinin görüşüleceği ve karara bağlanacağı süre kapsamında beklerken Avrupa dışındaki bir ülkede oluşturulacak bir merkeze taşınmalarını öngören yasa tasarısı dün Danimarka Parlamentosu’nda görüşüldü. Sosyal demokrat hükümetinin ülkede “sıfır ilticacı” politikasına uygun olarak yasa tasarısı kabul edildi.

Söz konusu projeye göre, ülkeye iltica başvurusu yapanlar Avrupa dışında anlaşma sağlanacak üçüncü bir ülkeye gönderilecek.

Anlaşma yapılan ülkede mülteciler bekleme merkezleri oluşturulacak. Başvuru dosyalarının inceleme süreci ve karara bağlanma süreci boyunca iltica başvurusu yapanlar bu merkezlerde bekleyecek. Alınan kararın olumsuz olması dışında iltica başvurusu yapanlar ülkelerine geri gönderilecek.

“AB projeye mesafeli”

Avrupa Birliği tarafından anında yapılan bir açıklamayla Danimarka’nın iltica başvurusu yapanlar “üçüncü ülke” projesine mesafeyle bakıldığı ifade edildi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Adalbert Jahnz, kabul edilen projenin “hem sığınma prosedürlerine erişim hem de korumaya etkili erişimle ilgili temel sorunları taşıdığına” dikkat çekti. Böyle bir dış kaynak kullanma prosedürünün Avrupa yasaları altında “mümkün olmadığını” vurgulayan Jahnz, bununla birlikte Danimarka’nın kabul ettiği yasanın derinlemesine analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.