Cumartesi Anneleri davasında beraat çıkmadı; duruşma 21 Eylül’e ertelendi

Cumartesi Anneleri davasında beraat çıkmadı; duruşma 21 Eylül’e ertelendi

.

A+A-

Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’de gerçekleştirdiği 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kişi hakkında bugün görülen duruşmada beraat kararı çıkmadı. Mahkeme, emniyetin sanıklarla ilgili gönderdiği rapora göre karar verecek. Bir sonraki celse 21 Eylül 2022 günü görülecek. 

Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos 2018’de gerçekleştirdiği 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kişi hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmadıkları” iddiasıyla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla açılan davanın dördüncü duruşması bugün İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma, Çağlayan adliyesinde büyük duruşma salonlarından biri olan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonunda yapıldı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da celseye katıldı.

“ORANTISIZ POLİS ŞİDDETİYLE KARŞILAŞTIK”

Duruşmada ilk olarak tutuklu bulunan insan hakları aktivisti Volkan Uyar‘a söz verildi. Demokratik haklarını kullandıklarını belirten “Orantısız polis şiddetiyle karşılaştık. Yaşlı insanları yerde sürüklediler. O gün orada demokratik hakkımızı kullandık. Polis orada olmasaydı hiçbir sorun olmadan basın açıklamamızı yapacaktık. Hak arama mücadelesinin önüne engel çekenler o gün bir kez daha karşımıza çıktı. İddiaların hiçbiri doğru değil. Mukavemet değil aksine polisin orantısız saldırısı söz konusudur” dedi.

Gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç ise ağabeyinin dosyasından bahsederken şöyle konuştu:

“Annemden bana bir mirastır ağabeyim için adalet istemek. Onu işkence ederek katledenlerin yargılanarak ceza almasını istiyoruz. Biz Galatasaray’a çıktıktan sonra binlerce kişi gözaltında kaybedilmedi. Darp edildim. Ters kelepçe ile 8 saat boyunca alıkonuldum. Barışçıl toplanma hakkımı kullanamaz mıyım? Kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz.”

“ADALET ARAMAK BU KADAR ZAHMETLİ OLMAMALI”

İHD Eş Genel Başkanı Av. Öztürk Türkdoğan da suç unsurlarının oluşmadığını kaydederek, “İddianamede polislerin yaralandığına dair bir şey yok. Ek savunma ile iddianamenin genişletildiğini görüyoruz. Suçun unsurlarının oluşmadığını söylüyoruz. Cumartesi Anneleri Mayıs 1995’te alanda oturmaya başladı. Sayısız kez gözaltına alındılar ama daha önce hiç böyle bir dava açılmamıştı. Dönemin Başbakanı Erdoğan Cumartesi Annelerini kabul etti. Bu konuda komisyon kuruldu. Rapor oluşturuldu. Berfo Ana oğlunun mezarına kavuşamadan rahmetli oldu. Adalet aramak Türkiye’de bu kadar zahmetli olmamalı.

Beyoğlu Kaymakamlığı yasaklama kararını alıyor ama Süleyman Soylu açıkça “Ben yasakladım” diyor. Neye dayanarak böyle bir yasaklama getiriyor? Yasak hala devam ediyor. İlerleyen süreçte orada eylemler devam edecek. Çünkü Galatasaray Meydanı hakikat ve hafıza meydanıdır. İlk celsede beraat kararı verilmeliydi. Cumartesi annelerinin hakikat ve adalet arayışı yalnız Türkiye’ye değil dünyaya mal olmuştur. Mahkemenizden bu davayı uzatmamasını ve bitirmesini istiyoruz. En eski sivil itaatsizlik eylemidir. Meşru bir eylemdir. İddianamede hiçbir polisin yaralandığına ve suç duyurusunda bulunduğu dair bir şey yoktur” ifadelerini kullandı.

Av. Efkan Bolaç da “Yargılanması gerekenler anayasal güvenceyi ortadan kaldıranlardır. Derhal beraat kararı verilmelidir” dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, ifadeleri alınmayan sanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmelerine hükmederek bir sonraki celseyi 21 Eylül 2022 günü saat 13.30’a erteledi. Mahkeme ayrıca emniyetin sanıklarla ilgili gönderdiği evrakın incelendikten sonra dosyadan çıkarılıp çıkarılmayacağına karar verecek.

NE OLMUŞTU?

25 Ağustos 2018 tarihindeki Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’nda gözaltına kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için bir araya geldiği 700. hafta buluşmasına polis müdahale etti. Gözaltına alınan çok sayıdaki kayıp yakını aynı gün serbest bırakıldı.

Ardından gözaltına alınan 46 kişiye “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet sebebiyle dava açıldı.

Haklarında dava açılanların isimler şöyle:
Koray Çağlayan, Koray Kesik, Leman Yurtsever, Levent Gökçek, Lezgin Özalp, Maside Ocak, Mehmet Günel, Muhammed Emin Ekinci, Ayça Çevik, Besna Koç, Cafer Balcı, Can Danyal Aktaş, Cihan Oral Gülünay, Cüneyt Yılmaz, Deniz Koç, Ercan Süslü, Ezgi Çevik, Faruk Eren, Fecri Çalboğa, Ferhat Ergen, Gamze Elvan, Hakan Koç, Hasan Akbaba, Hasan Karakoç, Jiyan Tosun, Kenan Yıldızerler, Murat Akbaş, Rober Koptaş, Onur Yanardağ, Osman Akın, Özer Oymak, Özge Elvan, Ramazan Bayram, Rüşa Sabur, Sadettin Köse, Adil Can Ocak, Ahmet Karaca, Ahmet Süleyman Benli, Ali Ocak, Ali Yiğit Karaca, Atakan Taşbilek, Ataman Doğa Kıroğlu, Saime Sebla Arcan, Sinan Arslan, Ulaş Bedri Çelik, Volkan Uyar.

O gün eyleme katılan milletvekillerinin dosyası ise dokunulmazlıkları olduğu için ayrıldı.

PİRHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.