“Cinayeti Hizbullah işledi ama arkasında JİTEM var”

“Cinayeti Hizbullah işledi ama arkasında JİTEM var”

.

A+A-

Mehmet Sincar cinayeti tetikçisi Cihan Yıldız’ın tutuksuz yargılandığı davada, müdahil avukatlar Kutlu Savaş’ın dinlenmesini, Mehmet Ağar’ın da araştırılmasını talep etti.

Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın 4 Eylül 1993’te öldürülmesiyle ilgili davanın duruşması, bugün Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davanın tek sanığı olan ve daha önce Hizbullah davasında müebbet hapse mahkum edilen Cihan Yıldız, yeniden yargılama sonucunda tahliye edildi, şimdi bu davada da tutuksuz yargılanıyor.

Avukattan itiraz: Dosyalar ilgiliyse birleştirilsin

MA’nın haberine göre, sanık Yıldız bugünkü duruşmaya Batman’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı.

Duruşmaya Sincar’ın ailesi ile avukatları katıldı. Duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Remziye Tosun ile sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.

Duruşma savcısı, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yıldız’ın da içinde bulunduğu Hizbullah üyelerinin yargılanıp hapis cezasına çarptırıldığı, ancak yeniden yargılama nedeniyle dosyaları ayrılarak Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına başlanan dosyanın akıbetinin beklenmesini talep etti.

Sincar ailesinin avukatlarından Şaneşin Aydın, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyaların, Sincar cinayeti dosyasında bekletici sebep olarak görüldüğünü ve dosyada ilerleme sağlanamadığına işaret ederek, dosyanın daha önce görüldüğünü, birlikte eylemlerin işlediğinin söz konusu olduğunu hatırlattı.

Dosyalar arasında bir bekletici sebep için hukuki bir durum olmadığını, mahkeme dosyalar arasında bağ olduğunu düşünüyorsa dosyaların birleştirilmesi kararı verilmesi gerektiğini ifade eden Aydın, mahkemenin daha önce Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dosyanın sonucunun beklenmesi yönündeki kararından vazgeçmesini istedi.

Susurluk raporu talebi: “Mehmet Ağar araştırılsın”

Avukatlardan Gülşah Kaya da, ortada bir cinayetin olduğunu, bu yönde MİT ve Kutlu Savaş’ın hazırladığı Susurluk Raporu bulunduğuna işaret ederek, bu raporlarda ismi geçen Mehmet Ağar, Alaattin Kanat ve diğerlerinin araştırılması gerektiğini kaydetti.

Cinayetin aydınlatılması için mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını isteyen Kaya’ya mahkeme başkanı “Savcılık üçüncü kattadır” yanıtını vermesi üzerine tartışma yaşandı. Başkanın cevabı üzerine Kaya, “Savcılığın nerede olduğunu biliyoruz, mahkemeye görevini hatırlatıyoruz” yanıtını verdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı “Görevimizi biliyoruz” diye karşılık verdi.

“Kutlu Savaş’ın mahkemede dinlenmesini istiyoruz”

Mahkemeden sözünün kesilmemesini isteyen Kaya, “Bu kişilerin dinlenmesini istiyoruz. Susurluk Raporu’nu hazırlayan Kutlu Savaş’ın mahkemede dinlenmesini istiyoruz. Mahkemenin görevini yerine getirmediği kanaatindeyiz. Mahkemeden adalet talebimiz vardır. Ama görüyoruz ki bunu mahkemeden bulmamız mümkün değildir” dedi.

Sincar cinayetinin işlendiği dönemde devletin karanlık bir konseptinin devrede olduğunu dile getiren avukat Yunus Muratakan, cinayetin Hizbullah tarafından işlendiğini ancak bunun arkasında dönemin derin yapısı JİTEM’in bulunduğunu kaydetti. JİTEM kurucularından Albay Arif Doğan’ın “JİTEM’i ben kurdum” sözlerine dikkati çeken Muratakan, bunun araştırılmasını talep etti. Sincar cinayetinde, bir üyesini yitiren Meclis’in suçtan zarar gördüğüne işaret eden Muratakan, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un davaya müdahil olmasını istedi.

Sanık Yıldız ise mahkemeye yazılı savunma sunacağını belirtti. Avukatları da müvekkillerinin beraatini talep etti.

Mahkeme, tevsi tahkikat talebinin önceki celse reddedilmesi nedeniyle yeniden değerlendirme yer olmadığına, dosyada bekletici sebep olarak görülen Diyarbakır 4.ü Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyanın incelenmek üzere mahkemeden talep edilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 31 Mayıs’ta görülecek.

Ne olmuştu?

Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar, Parti Meclisi üyeleri Habip Kılıç ve Hikmet Kılıç'ın "faili meçhul" bir şekilde katledilmesine dair incelemede bulunmak amacıyla gittiği Batman'da, DEP Batman İl Örgütü yöneticisi olan Metin Özdemir ile birlikte 4 Eylül 1993'te Elma Sokak'ta uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

Cinayeti başta Türk İntikam Tugayları (TİT) üstlendi ve yedi yıl faili meçhul kaldı.

İstanbul'da 2000 yılında Hizbullah'a yönelik baskınlar ile elde edilen dokümanlarla birlikte gözaltılar başladı ve Sincar cinayetinden de 6 sanık mesul tutuldu.

Daha sonra görülmeye başlanan Sincar cinayeti davasında yargılanan tek sanık Cihan Yıldız ise 2008'de Avusturya'da yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edildi.

O tarihe kadar etkin bir süreç işlemedi ve dosya Hizbullah Ana Davası ile birleşti ama Cihan Yıldız dosyası 2010 yılında ayrıldı.

Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde askeri hakim olduğu için adil yargılamanın yapılmadığı gerekçesiyle AİHM kararı ile yeniden yargılanmanın önü açıldı.

Hizbullah davasında yargılanan birçok sanık gibi Cihan Yıldız da bu haktan yararlandı, Sincar Davası'nın tek sanığı olan Yıldız, Mart 2019'da tahliye oldu.

Kutlu Savaş, Mesut Yılmaz'a ilettiği Susurluk raporunda, 1994'te Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan Muhsin Gül'ün verdiği ifadelerde "Batman'da milletvekili Sincar'ı, Alaattin Kanat, Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen ve Yeşil kod Ahmet Demir'in birlikte planlayıp öldürdüklerini söylediğini" yazmıştı.

Raporda Ahmet Demir adıyla geçen kişi, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'dı. Sincar, Habip Kılıç'ın öldürülmesini araştırmak için Batman'a gitmişti. Öldürülmesinin ardından, eşi Cihan Sincar, milletvekilinin havaalanındaki polis aracında ve Emniyet Müdürlüğü'nde Kanat'la karşılaştığını anlattı.

Cihan Sincar, Ergenekon davasına müdahil olmak için başvurdu ama mahkeme Ekim 2008'de talebini reddetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.