Çimento fabrikasının atıkları Van Gölü’ne bırakılıyor!

Çimento fabrikasının atıkları Van Gölü’ne bırakılıyor!

.

A+A-

Yaratılan kirlilik sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Van Gölü’ne yakınında bulunan çimento fabrikasının atıklarını gece geç saatlerde bırakması görüntülendi.

Yaratılan kirlilik sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Van Gölü’ne yakınında bulunan çimento fabrikasının atıklarını gece geç saatlerde bırakması görüntülendi

Rant projeleri ve küresel ısınmanın etkisiyle doğal alanlar bir bir yok edilirken, öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediyelerine atanan kayyumların eliyle de Kurdistan’da birçok alan yok edildi. O alanlardan biri de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Wan Gölü. Son yıllarda metrelerce çekilen suyu ve evsel atıkların bırakılmasıyla kamuoyunun gündeminden düşmeyen Van Gölü, kirliği gündemi ile güncelliğini korurken, göl kıyısı işgal ve gasp ile kirletilmeye devam ediliyor.

Van’ın Edremit ilçesinde 1969’dan bu yana faaliyet yürüten Van Çimento Fabrikası, 2009 yılında Aşkale Grubu’na devredilmişti. Yaklaşık 53 yıldır göl kıyısında yarattığı ekolojik tahribat nedeniyle büyük tehlike oluşturan fabrikanın göle akıttığı atıklar görüntülendi.

KOKU ÇEVREYE YAYILIYOR

JINNEWS’ten Nujin Nazlıcan Yıldız’ın çektiği görüntülerde, gece saatler 21.00-22.00’yi gösterdiğinde, fabrikanın göle açılan giderinde atıkların direkt göle akıtıldığı ortaya çıktı. Çekilen videolarla fabrikanın saatlerce süren atık bırakma çalışmaları sırasında göl suyuna karışan atıkların sarı bir görünüme dönüştüğü gözlemlenirken, bu sırada atıklardan ağır bir kokunun çevreye yayıldığı hissedildi.

KIYI KANUNLARI İPATAL EDİLİYOR

Hava ve atık filtrelerinin denetlenip denetlenmediği öğrenilemezken, kurulduğu tarihten beri Van Gölü’nü ve çevreyi kirleten fabrika, Kıyı Kanunu’nu da ihlal ediyor. Fabrikanın kıyıdan en az 150 metre uzak olması gerekiyor. Yine fabrikanın hava ve atık filtrelerinin denetlenip denetlenmediği hakkında bilgi edinilemedi.

Kıyı işgali ve göl kirliliği ile ilgili herhangi bir çalışma yürütmeyen kayyumların geçtiğimiz ay “Van Gölü’nü dünyaya tanıtmak” kapsamında düzenlediği yüzme festivali, göl kirliliğini görmezden geldi. Düzenlenen festivallerle yine göl kıyısı kirliliğine davetiye çıkaran kayyumlara yönelik ise çevre dernekleri ve kamuoyunda tepki büyüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.