Bolsonaro yandaşlarından Kongre baskını: 200 kişi gözaltında

Bolsonaro yandaşlarından Kongre baskını: 200 kişi gözaltında

.

A+A-

Brezilya güvenlik güçleri, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro yanlısı göstericileri Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasından çıkardı. Devlet Başkanı Lula, göstericilerin “vandallar, neo-faşistler ve fanatikler” olduğunu söyledi.

Brezilya'nın eski devlet başkanı aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun yandaşlarının dün akşam (8 Ocak) saatlerinde Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'yi basmasının ardından Brezilya güvenlik güçleri göstericileri binalardan çıkartarak kontrolü sağladı.

1 Ocak'ta parlamentoda yemin ederek resmen göreve başlayan Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın protestoculara müdahale emri vermesinin ardından güvenlik güçleri göstericilere biber gazı ile müdahale etti. Adalet Bakanı Flavio Dino,  Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasını basan 200 kişinin gözaltına alındığını açıkladı

Yüksek Mahkeme,Bolsonaro destekçilerinin Kongre'ye baskınından sonra Brasilia Federal Bölgesi Valisini "90 gün süreyle" görevden aldı.

Lula: Daima demokrasi...

Göstericilerin baskınıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Devlet Başkanı Lula da Silva, "Biz henüz hükümeti kurarken, pazar gününün sessizliğinden yararlanarak yapacaklarını yaptılar" dedi.

Baskının arkasında Brezilya'nın eski devlet başkanı aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun olduğuna işaret eden Lula, "Biliyorsunuz eski başkanın bunu teşvik eden birçok konuşması var. Bu da onun ve onu destekleyen tarafların sorumluluğundadır" değerlendirmesinde bulundu.

Lula, bu paylaşımın ardından milletvekilleri ve Yüksek Mahkeme üyeleri ile konuşurken çekilen bir fotoğrafını paylaşarak şöyle dedi:

"Dün gece Planalto Sarayı'nda (Devlet Başkanlığı Sarayı) ve Yüksek Mahkeme'deydim. Brezilya'da kamu malına zarar verilmesini teşvik eden darbeciler tespit edilip cezalandırılacak. Yarın Planalto Sarayı'nda çalışmaya devam edeceğiz. Daima demokrasi..."

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, baskın sırasında başkent Brasilia'da olmayan Lula da Silva, baskınla ilgili yaptığı açıklamada, "baskına karışan herkesin cezalandırılacağını" belirterek göstericilerin "vandallar, neo-faşistler ve fanatikler" olduğunu söyledi.

Bolsonaro'dan açıklama

Öte yandan, Lula'nın yemin töreni öncesinde ülkeden ayrılarak ABD'nin Florida eyaletine giden eski başkan Bolsonaro da sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamasında baskını kınamayan Bolsonaro, baskından kendisini sorumlu tutan Lula'yı eleştirdi.

Bolsonaro, özetle şöyle dedi:

"Yasalara uygun bir biçimde yapılan barışçıl gösteriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak, bugün olduğu gibi kamu binalarına yönelik tahribatlar ve işgaller, tıpkı 2013 ve 2017 yıllarında solun yaptığı talan ve işgallerde olduğu gibi, bu kuralın dışına çıkıyor.

"Görev sürem boyunca her zaman Anayasa'ya, yasalara, demokrasiye, şeffaflığa ve kutsal özgürlüğümüze saygı duydum ve bunları savundum.

"Ayrıca, Brezilya'nın mevcut devlet başkanının bana hiçbir delil olmaksızın yönelttiği suçlamaları reddediyorum."

Ne olmuştu?

Ordudan müdahale talebiyle slogan atan Bolsonaro yanlısı gruplar, polis bariyerini aşarak 8 Ocak'ta Kongre binasına girmişti.

Aşırı sağcı Bolsonaro yanlısı protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ile müdahale eden polis, grupların daha sonra devlet başkanlığı ve Yüksek Mahkeme binasına zorla girmesine engel olamamıştı.

Güney Amerika'nın en büyük ülkesi olan ve nüfusu 212 milyonu aşan Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde ülkeyi iki dönem yöneten sol görüşlü eski Devlet Başkanı Lula yüzde 50,9, aşırı sağcı Bolsonaro ise yüzde 49,1 oy almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, ardından da ordu karargahları önünde düzenledikleri gösterilerde silahlı kuvvetleri Lula'nın devlet başkanlığı görevini devralmasına karşı müdahaleye çağırmıştı.

Ülkede Cumhuriyetin ilanının 123. yıl dönümü olan 15 Kasım'da Bolsonaro yanlıları, başkent Brasilia, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Recife ve Belen şehirlerinde orduyu Lula da Silva'ya karşı müdahaleye çağırıp askeri karargahların yakınında gösteriler düzenlemişti.

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan eski Devlet Başkanı Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.