BM'den deprem' açıklaması: Tahribatın düzeyi kıyameti andırıyor

BM'den deprem' açıklaması: Tahribatın düzeyi kıyameti andırıyor

.

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Türkiye ve Suriye'de depremden zarar gören bölgeleri ziyaret etti. Beş günlük ziyaret sırasında depremzedelerin yanı sıra insani yardım çalışanlarını da ziyaret eden Grandi, "Yıkım ve tahribatın düzeyi şok edici ve pek çok yerde kıyameti andırıyor. Milyonlarca insanın kayıpları var, yaralandılar, travma yaşadılar ve birçoğu da bu trajik ve korkunç olay nedeniyle yerinden oldu" dedi.

Yüksek Komiser Grandi, "Her iki ülkede de sahadaki ihtiyaçlar çok büyük ve yardımların daha iyi kaynaklarla desteklenmesi gerekiyor. Uzun vadeli çabaları düşünmek ve desteklemek kritik önem taşısa da, insanların yaşamlarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmeye başlayabilmeleri için çok daha fazla insani yardıma ve erken toparlanma kaynaklarına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

'İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ERİŞİM KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR'

Grandi Türkiye'de, binlerce kişiyle birlikte bir konteynır kampa yerleştirilen Türk ve Suriyeli ailelerle bir araya geldi. Grandi Suriye'de de, önce iç savaş ve şimdi de deprem nedeniyle yerlerinden edilmiş olan ailelerle bir araya geldi. Yüksek Komiser, "Neredeyse 20 yıldır düzenli olarak Suriye'ye geliyorum ama gittiğim hiçbir yerde bu kadar yoksulluk ve çaresizlik görmedim. Bu kadar çok insanın bu kadar uzun süre bu kadar az şeyle baş başa bırakılması vicdansızlık. Çok daha fazla desteğe ihtiyaçları var ve bunu hak ediyorlar. Bugün ülke genelinde yardım ve erken toparlanma faaliyetlerimizi hızlandırmak insani bir zorunluluktur. Nerede olurlarsa olsunlar tüm ihtiyaç sahiplerine erişim kritik önem taşıyor" diye konuştu.

BM, Türkiye'deki depremler nedeniyle acil insani yardım için 1 milyar dolar, Suriye için ise yaklaşık 400 milyon dolarlık çağrı yaptı. UNHCR'nin müdahale planlarındaki payı 201 milyon dolar. Türkiye için yapılan çağrı bugün itibarıyla sadece yüzde 12.9 fonlanmış durumda.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.