"Bir sanatçının Kürdistan'ın tarihi ile alay edeceğini hiç beklemiyorduk"

"Bir sanatçının Kürdistan'ın tarihi ile alay edeceğini hiç beklemiyorduk"

Perwer’in söz konusu mülakatta, Kürt liderlerini alaya alan “Şeyh, Seyyid, Melle, Kadı…” gibi ünvanlarının olduğu sözleri tepkilere neden oldu.

A+A-

Haber Merkezi - Bundan yaklaşık bir hafta önce, Kürt sanatçı Şivan Perwer’in Güney Kürdistan’da yayın yapan NRT televizyonundaki bir röportajı yayımlandı. Perwer’in söz konusu mülakatta, Kürt liderlerini alaya alan  “Şeyh, Seyyid, Melle, Kadı…” gibi ünvanlarının olduğu sözleri tepkilere neden oldu. Perwer, Kürt/Kürdistan davasında onurları ile mücadele vermiş isimleri küçümseyici bir tavır takındı. Söz konusu bu tavır Kürt milleti tarafından kabul edilmezken tepkilere neden oldu. 

Söz konusu röportaja ilişkin PeyamaKurd’e açıklama gönderen Qazi Muhammed’in oğlu Ali Qazi, "Biz hiçbir zaman bir sanatçının yüzlerce yıllık Kurdistan tarihine müdahele edip onu alaya alacağını tahmin etmiyorduk. Bu onun işi değildir, sanat ve müzik ile de hiçbir alakası yoktur.  Şunu ona söylemek isteriz ki; onun söyledikleri ile hiçbir kürt liderin unvan ve ağırlığı değişmez." dedi.

 

Şivan Perwer'in özür dilemesi gerektiğini ifade eden Ali Qazi'nin açıklaması ise şu şekilde:

“Üzülerek belirtmek isterim ki bir süre önce bir dostum tarafından NRT televizyonunun Şivan Perwer ile yaptığı programın bir bölümü bana ulaştırıldı.

Programın sunucusu Şivan Perwer’e ‘Öcalan’ın senin üzerinde nasıl bir etkisi oldu?” şeklinde bir soru soruyor.

Şivan Perwer’in cevabı ise yüreğimizi inciten cinsten. Çünkü Şivan Perwer tarihten ve Kürt liderlerden bahsederken, babam Pêşewa Qazî’nin de dahil olduğu Kürtler için sembol olmuş liderlerden söz ederken, küçümseyici bir üslup ile onların ‘Şeyh, Mir, Seyid ve Qazi…’ gibi ünvanları olduğunu belirtiyor ve bunu aşağılayıcı bir tavır ile dile getiriyor, Abdullah Öcalan’ı ise ‘halkın evladı’ olarak lanse edip, ‘halkın içinden çıkmış bir lider’ olarak vurguluyor.

Bizler, Pêşewa Qazî Muhammed’in ailesi olarak tüm siyasi tarafların düşüncelerine saygılıyız, kendi düşüncelerini ifade edebilirler. Ama biz, hiçbir zaman bir sanatçının yüzlerce yıllık Kürdistan tarihine müdahale edip onu alaya alacağını tahmin etmiyorduk. Bu onun işi değildir, bunların sanat ve müzik ile de hiçbir alakası yoktur.  Şunu ona söylemek isteriz ki; onun söyledikleri ile hiçbir Kürt liderin unvan ve ağırlığı değişmez.

Ben de ailem adına Pêşewa Qazî Muhammed’in yadigarı ve oğlu olarak, Şivan Perwer’in tarafımızdan özür dilemesini bekliyoruz.”

Elî Pêşewa Qazî Muhammed (Kurê Reş)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.