Bir Kürt kadın daha Finlandiya seçimlerinde aday

Bir Kürt kadın daha Finlandiya seçimlerinde aday

.

A+A-

Finlandiya genel seçimlerinde Rojhılatlı Kürt kadın Şeyda Sohrabi de aday oldu. Ülkede iki Kürt kadın daha parlamentoya girmek için yarışıyor.

Finlandiya, 2 Nisan Pazar günü genel seçim için sandığa gidiyor. Uzun yıllardır Finlandiya'da yaşayan Rojhılatlı bir Kürt kadını şimdi parlamenter olmak için yarışıyor.

Şeyda Sohrabi, Finlandiya Ulusal Koalisyonu'nun Helsinki seçim bölgesi için 150. aday olarak belirlenmiş. Daha önce belediye meclisinde görev yapan Şeyda Sohrabi, ülkeyi dolaşarak seçmenlerini ikna etmeye çalıştığını söylüyor.

Uzun yıllar önce, daha küçük bir kız çocuğuuken ailesiyle birlikte Finlandiya'ya göç eden Şeyda Sohrabi,  “Babam bir keresinde bana 'Ne yaparsan yap güzelce, düzgün yap, yoksa yapma' demişti. Ben de bu çerçevede çalışmalarımı yürütüyorum. Ve bu sözlerin doğruluğuna kesinlikle inanıyorum" dedi. 

Rûdaw muhabiri Zınar Şino’ya konuşan Şeyda Sohrabi, Kürtlere ilişkin bir projesi olduğunu belirterek, "Bir caddeye Kürtçe bir isim verilmesi için teklifte bulundum. Sekiz kişi oy kullandı ve imzaladı. Kürtçe isim taşıyan bir caddeye sahip olmak için daha fazla imzaya ihtiyaç var ve bu yönde çalışmalarımı sürdürüyorum" ifadelerini kullandı.

Şeyda Sohrabi, 20 Nisan 1996 tarihinde, ailesiyle birlikte Irak’ın Ramadi kentindeki bir kamptan Finlandiya'ya gitti. O günden sonra Şeyda'nın hayatı çok değişti.

Şeyda Sohrabi, Finlandiya ve Kürdistan'ın ebeveynleri gibi olduğunu söylüyor. "Finlandiya'yı seviyorum ve Finlandiyalı bir Kürdüm. Kalbim Finlandiya ile birlikte. Finlandiya bana ve mültecilere çok iyi davrandı" şeklinde konuştu.

Şeyda Sohrabi'nin kampanya ekibinde Kürtlerin yanı sıra, Finliler, Afrikalılar ve diğer uluslardan insanlar var. Finlandiya'da 200 sandalye için 2 bin 424 adayın yarıştığı parlamento seçimleri 2 Nisan Pazar günü yapılacak.

Seçimler, Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay veren protokolü mecliste onaylamasından sadece birkaç gün sonra gerçekleşecek.

Finlandiya'da en büyük sekiz partiden yedisinin genel başkanı kadın.

Başbakan Anna Marin'in 2019'da kurduğu koalisyon hükümetinde yer alan beş partinin lideri de kadın. Mevcut kabinedeki 19 bakanın 11'i de kadınlardan oluşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.