Biden’a tavsiye edilen 10 Türkiye politikası

Biden’a tavsiye edilen 10 Türkiye politikası

.

A+A-

Biden’a tavsiye edilen 10 Türkiye politikası

ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı, ABD Başkanı Joe Biden’a Türkiye konusunda 10 önemli tavsiyede bulundu. Yeni başkanın hangilerini uygulayacağı ise önümüzdeki dönemde belirginleşecek. ABD merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD), Biden’a Türkiye konusunda 10 tavsiyede bulundu. “Trump’tan Biden’a: ABD Ulusal Güvenlik Politikalarının Geleceği” başlıklı raporda, eski başkan Trump’ın “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin gibi ‘otokrat’ liderlerin işini kolaylaştırdığı” savunularak, Biden’ın bu liderlerle ilişkilerde daha sert bir tutum alması tavsiye ediliyor

Geçmişte İran’ın ABD’nin Tahran’a yönelik yaptırımlarını organize etmekle de suçladığı ve İsrail yanlısı olarak değerlendirilen Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) “Trump’tan Biden’a: ABD Ulusal Güvenlik Politikalarının Geleceği” başlıklı raporda yeni Biden hükümetine, Türkiye’ye yönelik 10 politika tavsiyesi yapıyor.

Biden hükümetinin bu adımların hangilerinde vakfın talepleriyle aynı çizgide ilerleyeceği henüz belirsiz de olsa, raporda Donald Trump’ın “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin gibi ‘otokrat’ liderlerin işini kolaylaştırdığı” değerlendirmesi yapılarak, Biden’ın bu liderlerle ilişkilerde daha sert bir tutum alması tavsiye ediliyor.

Öte yandan Biden’ın Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’dan gelen ilk açıklamalarda Türkiye’den “sözde müttefik” olarak bahsetmesi ve Biden’ın Trump’ın aksine demokrasi konusuna daha çok eğileceğinin bilinmesi, bu raporda tavsiye edilen politikalardan bazılarının Biden hükümetince kabul edilebileceğine de işaret ediyor.

FDD raporunun yer yer çok ağır ifadeler de kullanılan Türkiye bölümünde Biden’a tavsiye edilen 10 Türkiye politikası ise şöyle:

  1. Türkiye’de demokrasiyi ve insan haklarını destekleyin
  2. Erdoğan’ın rehine politikalarına direnin
  3. Halkbank davasına siyasi müdahaleleri sonlandırın
  4. Ankara’ya S-400’leri bırakması için baskı yapın
  5. CAATSA yaptırımlarını katı şekilde uygulayın
  6. Doğu Akdeniz’de müttefiklerle iş birliğini derinleştirin
  7. Koordine yaptırım için AB ile birlikte çalışın
  8. Kürtlerle barış sürecinin devamını teşvik edin
  9. Türkiye ve ‘Suriye Kürtleri’ arasında geçici anlaşma sağlanmasına yardımcı olun
  10. Ekonomik desteği reformlara bağlayarak hukukun üstünlüğünü destekleyin
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.