Biden, Çin lideri Şi ile bir araya geldi

Biden, Çin lideri Şi ile bir araya geldi

.

A+A-

ABD Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping’le G20 zirvesinde bir araya geldi. Başkan sıfatıyla yaptıkları ilk yüz yüze görüşmede Biden, Şi’ye “Sizi görmek harika” dedi. Görüşme, Washington-Pekin ilişkilerinde en kötü dönemlerden birinin yaşandığı bir süreçte gerçekleşti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, G20 Zirvesi için geldikleri Endonezya’nın Bali Adası’nda ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Görüşme yaklaşık üç saat sürdü.

Tayvan, Ukrayna’daki savaş ve Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri nedeniyle gergin ve mesafeli bir ilişkileri olan iki liderin görüşmede neler konuştukları merakla bekleniyor. Bali adasındaki Mulia otelinde bir araya gelen liderler Çin ve ABD bayraklarının önünde el sıkıştı.

Küresel beklentileri karşılamıyor

Görüşme öncesi kameraların karşısına geçen Biden, Şi’ye “Sizi görmek harika” dedi. Biden, kendisinin ve Şi’nin, ülkeleri arasında görüş ayrılıklarını yönetebileceklerini ve iki liderin karşılıklı iş birliği alanlarını belirleme konusunda sorumluluğu olduğunu söyledi. Biden, iklim değişikliği ve gıda güvenliği konularından dünyada ABD ve Çin tarafından ele alınması gerektiği düşünülen sorunlar olarak bahsetti. Biden’a cevap veren Şi ise iki ülke arasındaki ilişkinin küresel beklentileri karşılamadığını ifade etti.

Tüm dünya toplantımızı dikkatle izliyor

Şi, Biden ile birlikte iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeyi umut ettiğini belirterek, “Dünya, ABD ve Çin’in ilişkilerini düzgün bir şekilde yönetmesini bekliyor. Tüm dünya toplantımızı dikkatle izliyor. Dünya barışını sağlamak için tüm ülkelerle birlikte çalışmamız gerekiyor. Toplantımızda stratejik öneme sahip konularda samimi bir görüş alışverişinde bulunmamız gerekiyor. Sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Görüşmede iki liderin, Tayvan, insan hakları, ekonomik rekabet, Ukrayna Savaşı, Rusya’ya karşı tutum ve Kuzey Kore konularını ele aldığı, gerilim kaynağı olan anlaşmazlıklarda kırmızı çizgilerini ortaya koyduğu belirtiliyor.

Biden, Ocak 2021’de göreve başlamasından bu yana, Şi ile beş kez telefon veya görüntülü görüşme gerçekleştirdi fakat iki lider başkanlık görevlerinde ilk kez bir araya geldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.