Biden: ABD demokrasisi benzeri görülmemiş bir saldırı altında

Biden: ABD demokrasisi benzeri görülmemiş bir saldırı altında

.

A+A-

 

ABD’nin başkenti Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Donald Trump destekçileri de Kongre binasının dışında protesto düzenliyor. Protestolara ilişkin açıklama yapan ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden, “'ABD demokrasisi benzeri görülmemiş bir saldırı altında” dedi.

Trump’a da çağrıda bulunan Biden ''Başkan Trump televizyonda canlı yayına çıkarak Kongre binasındaki 'kuşatmaya' son verilmesi çağrısında bulunmalı'' ifadesini kullandı.

T24’te yer alan habere göre; Biden’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Demokrasimiz görülmemiş bir saldırı altında. Modern zamanlarda böyle bir şey görmedik. Bir özgürlük anıtında böyle bir saldırı izliyoruz. Hukukun üstünlüğüne tarihimizde birkaç defa gördüğümüz türde bir saldırı var. Çok açık konuşayım. Kongre'deki görüşler gerçek ABD'yi, bizim kim olduğumuzu temsil etmiyor. Hukuksuzluğa inanan birkaç aşırılıkçı görüyoruz.

Bu olaylar hemen sona ermeli. Bu çeteye geri çekilmeleri ve demokrasinin işlemesine izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Daha önce de dedim; iyi de olsa kötü de olsa bir başkanı sözleri önemlidir.

Trump'a sesleniyorum: Canlı yayına çıkın ve yemininizi yerine getirin. Kongre'deki kuşatmaya son verin. Bu bir protesto değil, bu bir kalkışmadır. Tüm dünya bizi izliyor. Bugün, bize acı bir şekilde şunu hatırlattı: Demokrasi kırılgandır, onu korumak için iyi niyetli insanlar, ayağa kalkmaktan korkmayan, güç peşinde olmayan liderler gerektirir."

Washington'da sokağa çıkma yasağı

Washington Valisi, başkentte saat 18.00 itibariyle başlayacak bir sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasak, 7 Ocak sabah 06.00'a kadar geçerli olacak. Polisin, Trump destekçilerini dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı belirtildi. Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen Fox News kanalı, Kongre'de çıkan olaylarda bir kişinin vurulduğunu bildirdi. Kanal, vurulan kişinin bir süre önce Kapitol Binası'ndan hasteneye götürüldüğünü bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü: Ulusal Muhafızlar göreve çağrıldı

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Başkan Donald Trump'ın talebi üzerine Ulusal Muhafızlar'ın görevlendirildiğini ve Kongre binası civarına intikaline başlandığını söyledi. McEnany, Trump'ın şiddete başvurulmaması ve barışçıl kalınması yönündeki çağrısını yinelediklerini belirtti.

Kongre binası yakında patlayıcı bulundu

ABD'de güvenlik güçleri, Kongre binasının yakınında patlayıcı bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanı: Washington'daki Ulusal Muhafız Birliği'ni Tamamen Devreye Soktuk

Voa’nın haberine göre; ABD Savunma Bakan Vekili Chris Miller, federal ve yerel güvenlik yetkililerine yardımcı olmaları için başkent Washington'daki Ulusal Muhafız Birliği’ni tamamen devreye soktuklarını açıkladı.

Pence: Kongre'deki şiddet olaylarıyla ilişkisi olan tüm protestocular cezalandırılacak

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kongre'deki şiddet olaylarıyla ilişkisi olan tüm protestocuların cezalandırılacağını söyledi.

T24’ün haberine göre; barışçıl protesto yapmanın her ABD'linin hakkı olduğunu ifade eden Pence, “saldırılara ise tolerans gösterilmeyeceğini” ifade etti.

“Şiddet ve tahribin hemen durdurulması” çağrısı yapan Pence, protestoculara Kapitol Binası'ndan ayrılma çağrısı yaptı.

Dünyadan tepki: Demokratik bir seçimin sonuçlarına saygı göstermek gerekir

Öte yandan ABD Kongresi’ndeki görüntülere dünyadan ilk tepkiler Kanada, Almanya ve NATO’dan geldi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Washington’daki durumun kaygı verici olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ‘‘Washington’dan gelen bu görüntüler demokrasi düşmanlarını memnun edecek’’ dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise ‘‘Washington"dan gelen görüntüler şok edici. Demokratik bir seçimin sonuçlarına saygı göstermek gerekir" diye konuştu.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise şöyle dedi: ‘Bu akşam dünyanın gözü önünde Amerikan demokrasisi kuşatma altında görünüyor. Bu ABD demokrasisine, kurumlarına ve yasaların üstünlüğüne karşı benzeri görülmemiş bir saldırı. Amerika bu değil. 3 Kasım seçimlerinin sonuçlarına tamamen saygı duyulmalı.”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ‘‘ABD Kongresi’nde utanç verici sahneler. ABD dünyada demokrasiyi temsil ediyor, şimdi iktidarın barış içinde ve usulüne uygun şekilde transferi ABD için hayati önem taşıyor’’ dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise Washington’dan ve Kongre’den gelen haberleri kaygıyla izliyorum. Amerika’nın demokrasisinin gücüne güveniyorum. Joe Biden’ın yeni yönetimi bu gergin dönemi aşacak ve Amerikan halkını yeniden birleştirecek’’ mesajını iletti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.