Başkan Neçirvan Barzani'nin Münih görüşmelerinde ikinci gün: Diplomatik dengenin korunması

Başkan Neçirvan Barzani'nin Münih görüşmelerinde ikinci gün: Diplomatik dengenin korunması

.

A+A-

Başkan Neçirvan Barzani,  Münih Güvenlik Konferansı’nın ikinci gününde diplomatik temaslarına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşerek başladı.

Zengin enerji kaynakları ile Avrupa açısından önemli yere sahip olan Azerbaycan'ın  Kürdistan Bölgesi ile dostane ilişkileri bulunuyor. Kürdistan Bölgesi Başkanı Ermenistan Başbakanı ile yaptığı görüşmeyle diplomatik ve dostane ilişkiler dengesini koruyabildiğini gösterdi.

Başkan Neçirvan Barzani daha sonra Almanya Parlameto üyeleriyle bir araya geldi.

Sosyal Demokrat Parti (SDP) Parlamenteri Niels Schmidt Rûdaw'a toplantının içeriği hakkında konuştu.

Niels Schmidt “Kuzey Irak'taki güvenlik durumunu tartışmayı umuyorduk çünkü İran'ın Erbil'e yönelik saldırıları olduğunu biliyoruz ve bu saldırıların Irak'ın egemenliğini ihlal ettiğini yinelemek bizim için önemliydi. Irak bağımsız bir ülkedir ve Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesi de bu ülkenin bir parçasıdır. Bu bölge insanlarının politikalarının ne olması gerektiğine kendilerinin karar vermesini istiyoruz. Ve İran saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Muhalefette yer alan Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) Parlamenterleri de Başkan Neçirvan Barzani ile görüştü. Heyetin dış politika uzmanı bir üyesi, 2014'te Alman ordusunun Peşmerge güçlerini silahlandırması ve hala eğitmesine vurguda bulunarak bunun ülkesi ordusunun en iyi koordinasyon türlerinden biri olarak gördüğünü söyledi.

CDU milletvekili Jürgen Hart bu konuda şunları söyledi:

"Yaklaşık 10 yıl önce Kuzey Irak'taki Kürtlere terörle mücadelede askeri malzeme desteği sağlamak amacıyla karar aldık. Bu, yıllardır sahip olduğumuz en başarılı Alman Ordusu koordinasyonlarından bir tanesiydi. Ordu içerisinde yer alan biri olarak askerlerimizi ziyaret eden heyet içerisinde yer aldım. Bize göre Irak,  son derece istikrarsız bir bölgede, Suriye ve İran gibi zor komşulara sahip olmasına rağmen genel olarak istikrarlı bir ülke.”

Hart sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kürt özerk yönetiminin Irak'ın tamamına olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz.  Kürt otonom bölgesine Irak hükümeti içerisindeki rolünden ötürü büyük önem atfediyoruz. Biliyorsunuz biz Irak'ın bütünlüğünden yanayız ama bizce Alman modeli gibi davranıla bilinir; İyi bir Bavyeralı ve iyi bir Alman olabilirsiniz; federalizm Irak devleti için iyi bir fikir.”

Neçirvan Barzani, Irak ve Ortadoğu'daki onlarca yıllık nüfuzu hâlâ sona ermemiş olan İngiltere’nin  Dışişleri Bakanı David Cameron ile görüştü. Ortadoğu’nun gündemi ve Erbil ile Londra arasındaki ilişkiler toplantının ana gündemini oluşturdu. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.