Başkan Mesud Barzani: Irak Enfal’in tazminatından sorumludur

Başkan Mesud Barzani: Irak Enfal’in tazminatından sorumludur

Başkan Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani Enfal Soykırımı’nın 32’nci yıldönümü dolayısıyla birer mesaj yayımladılar

A+A-

Haber Merkezi - Başkan Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani Enfal Soykırımı’nın 32’nci yıldönümü dolayısıyla birer mesaj yayımladılar

Haber Merkezi - Başkan Mesud Barzani, Enfal şehitlerinin yakınlarına tazminat ödenmesinden Irak devletinin sorumlu olduğunu belirtti.

Enfal Soykırımı’nın 32’nci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Başkan Barzani, “Enfal şehitlerine ve tüm Kürdistan şehitlerine binlerce selam olsun. Enfal kurbanlarının onurlu yakınlarına da başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Barzani’nin Enfal mesajında şunlara yer verildi:

“Geçtiğimiz yıllarda Enfal saldırılarının uluslararası düzeyde soykırım olarak tanınması, kurbanların yakınlarına tazminat ödenmesi ve Enfal’e uğrayanların naaşlarının bulunup getirilmesi için çok çaba sarf edilse de maalesef istenen sonuç elde edilememiştir.

Bu sebeple, bir kez daha vurguluyoruz ki Enfal’in dünya nezdinde soykırım olarak tanınması ve sonuç elde edilmesi için çabalarımız sürecek. Irak devleti de Enfal’e uğrayanların onurlu yakınlarına tazminat ödemekle sorumludur. Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Enfal şehitlerinin ailelerine en iyi şekilde hizmet etmeli, Enfal şehitlerinin kutsal naaşlarını vatan toprağına getirmelidir.

Enfal kurbanları ve tüm Kürdistan şehitlerinin aziz ruhlarına binlerce kez selam olsun.”

Neçirvan Barzani: Enfal, tarihin en vahşi suçlarından biridir

Neçirvan Barzani de Enfal Soykırım Harekatı’nın başlamasının 32’nci yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, böylesi bir soykırımın Kürdistan’da ve dünyada bir kez daha yaşanmaması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Enfal Soykırımı’nın 32’nci yıldönümünde, o soykırımda canlarını feda eden bütün kurbanları saygıyla anıyor, onların ve bütün Kürdistan şehitlerinin ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz” dyen Neçirvan Barzani, şunları ifade etti:

“Enfal; kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden hepsini vicdansızca topluca diri diri toprağa gömen tarihin en vahşi suçlarından biridir. Aynı zamanda doğa ve imar yok edilerek bütün yaşam alanları ortadan kaldırılmıştır Baasın ırkçı politikası sonucu Kürdistan’ın binlerce köyü ve onlarca kasabası viran edilmekle birlikte, 180 binden fazla Kürdistan vatandaşı da katliamlarla, diri diri toprağa gömmekle can verdi.

O azizleri ve bütün Kürdistan şehitlerini andığımız bugünde, ne Kürdistan halkının ne de başka bir halk veya milletin bir kez daha böylesi bir soykırıma uğramaması için mücadele etmeliyiz. Irak devleti yasal ve ahlaki görevini yerine getirerek ciddi bir şekilde kurbanların yakınlarıyla ilgilenmeli ve onlara tazminat ödemelidir.

Irak Suç Yüksek Mahkemesi’nin Enfal’i soykırım, insanlığa karşı işlenmiş suç ve savaş suçu olarak tanıdığı gibi uluslararası toplumdan da bu suçları soykırım olarak tanımasını istiyoruz. Bununla birlikte şehitlerin naaşlarının bulunup vatan toprağına getirilmesi için de çabalarımızı sürdüreceğiz.

Şehitlerin aziz ruhlarına selam olsun. Onlar Kürdistan halkının hafızasında her zaman yaşayacaklardır.”

Mesrur Barzani: Irak devleti Enfal’in sorumluluğunu almalı

Başbakan Mesrur Barzani de yayımladığı mesajında “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Enfal Soykırımı harekatı mağdurları ile şehit yakınlarının yaşam şartlarını iyileştirmek için daima çaba gösterecektir” ifadesini kullandı.

Başbakan’ın mesajı şöyle:

“Bugün, Kürt ulusunun ve Kürdistan halkının kimliğini yok etmeyi amaçlayan soykırımlar silsilesi ve Kürdistan halkına yönelik en büyük soykırım harekatı olan Enfal’in 32’nci yıldönümü.

Binlerce masum insanın dünyanın gözleri önünde yitip gittiği, Kürdistan halkına karşı işlenen bu büyük suçları hatırlamak, sadece acılarımızı tazelemekten ibaret olmamalı. Kürdistan’ın büyük bir bölümünde uygulanan ve Kürdistan halkının hafızasında ve bedeninde derin yaralar açan Enfal Soykırımı’nın arkasındaki o şovenist ve ırkçı zihniyeti yok etmek için her türlü mücadele verilmelidir.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Enfal dosyasının uluslararası bir boyut kazanması ve soykırım olarak tanınması için çabalarını sürdürüp, Enfal Soykırımı harekatı mağdurları ile şehit yakınlarının yaşam şartlarını iyileştirmek için daima çaba gösterecektir. Irak devleti de anayasal sorumluluğu gereği bu büyük suçları tazminatını üstlenmeli ve gelecekte bir kez daha işlenmeyeceğine dair güvence vermelidir.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.